E AJUNUL DE CRACIUN

Creștinii catolici și ortodocși de rit nou, care se conduc de calendarul gregorian, sărbătoresc nașterea Domnului Iisus Hristos pe 25 decembrie. În această seară, enoriașii merg la biserică pentru a participa la Liturghia de Ajun.

Catolicii, la fel ca și ortodoxii, se pregătesc pentru Crăciun prin post. În Biserica Catolică acest post se numește Advent și durează patru săptămîni. Este un post al bucuriei. În ajun de Crăciun, pe masă se pun doar bucate de post.

La biserică, la începutul procesiunii din ajun, episcopul așază statuia pruncului Iisus în ieslea improvizată pentru a reprezenta momentul Nașterii Mîntuitorului, iar la sfîrșit credincioșii sînt felicitați în diferite limbi și își împart unul altuia pîinea nedospită, numită „oplatki”, tradiție preluată din Polonia.

În ziua de Crăciun, după ce merg la biserică, creștinii revin acasă la masa de sărbătoare pentru care se pregătește o față de masă albă și neapărat, în semn de ospitalitate, se lasă un loc liber. De exemplu, în Polonia de Crăciun se servește supă de sfeclă cu colțunași. În Cehia se prăjește Crap, ca simbol al fericirii în familie. În Marea Britanie și în America se coace curcan. În Austria, dimpotrivă, nu se servește pasăre, pentru că ar fi un semn rău, iar de nelipsit sînt copturile și prăjiturile.

În Moldova și România, de Crăciun, cete de copii și tineri din merg din casă în casă cîntă colinde și înscenează episoade despre Nașterea lui Hristos în sunetul clopoțelului.

În trecut Crăciunul era sărbătorit pe 6 ianuarie, împreună cu Boboteaza și Arătarea Domnului și doar în sec. IV a fost schimbat pe data de 25 decembrie (7 ianuarie).

Sursa: IPN