Drama unei femei afgane care se ascunde de talibani: „Imi doresc ca, atunci cind ma vor gasi, sa ma ucida repede”

Înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan, Taranom Sayedi ajuta copiii abuzați, cu banii cîștigați din compania de construcții pe care a fondat-o. Acum se ascunde de talibani și e sigură că, dacă va fi găsită, va fi ucisă, relatează CNN.

Încearcă să ne amenințe și să ne execute în secret, așa cum au făcut cu multe din prietenele mele”, spune ea.

Aceasta, în condițiile în care femeile din Afganistan au fost printre cei mai vocali protestatari față de regulile impuse de talibani.

Taranom a participat la aceste proteste. Talibanii au bătut-o și au umplut-o de vînătăi. De atunci, trăiește cu teama că va fi ucisă. Speră doar ca acest lucru să se întîmple repede.

„Nu mă tem de moarte. Dar îmi doresc ca, atunci cînd mă vor găsi, să mă ucidă repede. Dacă mă torturează înainte, mă vor ucide fără onoare. Toată lumea vrea să moară demn.

Înainte de venirea talibanilor, Taranom era o activistă cunoscută și a candidat inclusiv pentru un mandat în Parlament. Acum nu știe ce va face mai departe.

„Cît timp trebuie să mai luptăm? Cu cine să luptăm? Cu cine să discutăm? Suntem în întuneric, nu avem nici o cale spre un viitor mai bun”, spune ea.

În tot Afganistanul, multe femei ca Sayedi se ascund de teama talibanilor.

„Totul e în joc acum. Ne confruntăm cu o situație în care suntem foarte disprețuite de un grup care conduce această țară. Nici nu se pot uita la noi,” spune Mahbouba Seraj, activistă pentru drepturile omului.

Seraj este cea mai cunoscută activistă pentru drepturile omului din Afganistan. Spune că va rămîne în țară pentru a le apăra pe femei.

„Ce vor face? Ne vor ucide pe toți? Asta vor să facă?”, spune ea.

Sayedi are de făcut o alegere dificilă. De ea depind și familia fratelui ei și copiii salvați de abuzuri.

„Au nevoie de mine, așa că trebuie să fiu puternică. Va fi greu”, spune ea.

Își dă seama că, dacă rămîne în Afganistan, își riscă viața.

„Am încercat să facem un Afganistan mai bun, să avem o viață mai bună, un viitor mai bun. Nu ne așteptam ca într-o zi să fim forțați să plecăm din țară, dar ne-au luat totul”, spune Sayedi.