DIN FARADELEGILE LUI DORIN CHIRTOACA
Pentru primar, Justiţia şi Legea sînt facultative
Autor: Mihai CONŢIU
Am primit, la Redacţie, o scrisoare şi două Hotărîri ale instanţelor naţionale extrem de interesante, în care este vorba despre o serie întreagă de abuzuri ale primarului Dorin Chirtoacă. Din aceste documente, aflăm că pretorul Sectorului Centru, Oleg Poiată, care ar fi bun prieten şi sfetnic al lui Chirtoacă, a fost numit în această funcţie pe data de 8 August 2013 în condiţii ilegale, prin abuzul de putere al primarului.
În calitatea sa de pretor, fireşte că Poiată a emis o serie întreagă de dispoziţii, decizii, prin care, afirmă sursa noastră, le-ar fi fost încălcate multe drepturi unor persoane fizice şi juridice. Acestea sînt şi motivele pentru care Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a atacat în instanţa de judecată şi a cerut anularea deciziei primarului general Dorin Chirtoacă din data de 8 August 2013, cînd l-a numit pretor pe Oleg Poiată.
Ce legi a încălcat Chirtoacă
Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, în conformitate cu articole or 64 şi 67 ale Legii nr. 436-XVI din 28 Decembrie 2006, privind administraţia publică locală, precum şi în virtutea punctului 9 alin. (2) lit. b) al Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea oficiilor teritoriale ale cancelariei de Stat, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 845 din 18 Decembrie 2009, a efectuat controlul, sub aspectul legalităţii, a dispoziţiei menţionate, constatînd că actul administrativ vizat contravine legislaţiei în vigoare.
Pe data de 20 septembrie 2013, Oficiul Teritorial a trimis o Notificare primarului general al Chişinăului, în care i-a fost semnalată ilegalitatea dispoziţiei prin care l-a numit în funcţie pe pretorul Oleg Poiată, solicitîndu-i abrogarea acesteia. Chirtoacă, însă, şi-a menţinut poziţia şi a comunicat Oficiului Teritorial că Poiată a fost numit în funcţia de pretor interimar pînă la data în care se va desfăşura un concurs de ocupare a acestei funcţii rămasă vacantă, motivînd că actul administrativ în cauză l-a emis în baza prevederilor Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.
„Pînă la data în care se va desfăşura un concurs de ocupare a acestei funcţii” înseamnă pînă la Sfîntul Aşteaptă.
Oficiul Teritorial, însă, avînd de partea sa Legea, a atacat dispoziţia primarului în instanţă, referindu-se, printre altele, la Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, potrivit căreia exercitarea temporară a unei funcţii publice de conducere se realizează prin asigurarea interimatului de către funcţionarul public din aceeaşi autoritate publică, care îndeplineşte condiţiile de bază şi cerinţele specifice prevăzute în fişa postului aferentă funcţiei publice pentru care se asigură interimatul şi care nu are sancţiuni disciplinare nestinse în condiţiile acestei legi. Tot aşa, nu se consideră interimat situaţia în care funcţia publică de conducere este exercitată temporar de către adjunctul titularului funcţiei publice în cauză.
O dată reţinute cele arătate mai sus, precizăm că, la data emiterii deciziei lui Chirtoacă, Oleg Poiată nu era angajat în calitate de funcţionar public în cadrul Preturii Sectorului Centru şi, prin urmare, numirea lui în această funcţie contravine prevederilor legale amintite mai sus.
Potrivit punctului 22 lit g) din Legea privind statutul Municipiului Chişinău, Consiliul Municipal este cel care numeşte şi eliberează din funcţie, la propunerea primarului sau a cel puţin o treime dintre consilieri, pretorii, vice-pretorii, membri şi secretarii Preturii, cu votul majorităţii consilierilor.
În conformitate cu art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea privind administraţia publică locală, primarul numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordine administraţiei publice locale respective, personalul Primăriei, conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea profesională.
În consecinţă, prevederile Legii stabileşte clar categoriile de funcţionari care pot fi numiţi sau demişi de primarul general, numai că vice-pretorii şi pretorii nu se găsesc în categoriile mai sus menţionate.
Hotărîrile instanţelor de judecată
În urma acţiunii judiciare intentate de către Oficiul Teritorial, pe data de 27 Iunie 2014, Judecătoria Centru admite acţiunea şi anulează Dispoziţia lui Chirtoacă prin care l-a numit pe Oleg Poiată în funcţia de pretor interimar.
Pe data de 1 decembrie 2014, Curtea de Apel Chişinău menţine Hotărîrea Judecătoriei Centru, moment în care aceasta a devenit deja executorie.
Chirtoacă sfidează Justiţia şi nu renunţă la Poiată
În urma deciziilor instanţelor de judecată, ni se spune că Oleg Poiată ar fi fost demis, dar, culmea!, a fost reinstalat iarăşi în funcţia de pretor, iar asta în urma unui aşa-zis concurs pentru ocuparea postului, concurs pe care profesorul de geografie Oleg Poiată l-a cîştigat fără drep de apel.
O altă ciudăţenie pe care ne-o semnalează corespondentul nostru este aceea că nici pînă astăzi Hotîrîrile celor două instanţe de judecată nu ar fi afişate pe site-urile oficiale ale Judecătorii Centru şi Curţii de Apel. Probabil or fi fost clasificate ca fiind Secrete de Stat!
Chestiunea în sine, însă, scoate la iveală ilegalităţi şi mai grave. Avem, aşadar, două Hotărîri ale instanţelor de judecată care anulează Dispoziţia ilegală a lui Chirtoacă prin care l-a numit pe Oleg Poiată în funcţia de pretor interimar. Ce înseamnă aceasta? Asta înseamnă că, în conformitate cu Legea Contenciosului Administrativ, actele administrative semnate de către o persoană neîmputernicite sînt declarate nule, iar aici este vorba despre toate actele, deciziile sau dispoziţiile semnate sau emise de către Oleg Poiată, în calitate de pretor numit ilegal, pînă în Decembrie 2014.
Acum înţelegeţi mai bine ce cloacă este în Primăria condusă de Chirtoacă? Simţiţi mirosul penal ce emană de acolo?