DIN AGENDA PARLAMENTULUI

Deputata Doina Gherman este Președinta Comisiei dreptului omului și relații interetnice. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul pentru modificarea Hotărîrii privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului.

Doina Gherman este deputata Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul ACUM.

Totodată, deputata Marina Tauber, Fracțiunea parlamentară ”Partidul ȘOR”, este membră a Comisiei dreptului omului și relații interetnice.

În Parlamentul de legislatura a X-a activează 11 comisii parlamentare permanente.

***

Agenția Proprietății Publice, instituție abilitată cu administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice a statului, trece din subordinea Guvernului în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Parlamentul a aprobat în lectură finală, în ședința plenară de astăzi, modificarea unor acte legislative.

Potrivit autorilor, repoziționarea Agenția Proprietății Publice în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii va permite ministerului de a coordona şi monitoriza activitatea acesteia în scopul îmbunătățirii performanțelor, prin asigurarea creării unor mecanisme de supraveghere a activității entităților economice cu capital de stat, implementarea mecanismelor pentru diminuarea riscurilor de corupție.

Guvernul, în termen de două luni, va aduce actele normative în concordanță cu prevederile acestei legi.

***

Statele din Europa de Sud-Est vor face schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor. Parlamentul a votat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, ratificarea Acordului semnat între părțile Convenției privind cooperarea polițienească și documentul de implementare a acestuia.

Acordul va contribui la consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în combaterea amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice, precum și la prevenirea, detectarea și investigarea infracțiunilor. Documentul presupune schimbul, la nivel interstatal, de informații relevante referitoare la persoanele implicate în infracțiuni, precum și la transmiterea profilelor ADN și altor materiale de identificare.

În iunie 2018, la Chișinău, a fost inaugurat primul Laborator de expertiză genetică medico-legală. Expertiza ADN poate fi efectuată atît la solicitarea organelor de drept, cît și la solicitarea personală. Investigațiile ADN sînt o probă obiectivă, oferind certitudine de pînă la 99,99%. Anterior, testele efectuate de către alte laboratoare din țară, fără statut de laborator de expertiză judiciară, nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept erau nevoite să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotare. Pentru a reglementa domeniul respectiv, urmează a fi creată baza de date genetice judiciare, funcționarea căreia va fi reglementată de un concept ce urmează a fi aprobat de Guvern.

Acordul între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est a fost semnat la 13 septembrie 2018, la Viena, Austria. Documentul a fost semnat de Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia.

***

Republica Moldova aderă la Acordul de colaborare între statele-membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul luptei împotriva furtului de valori culturale și asigurarea restituirii lor. Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, proiectul de lege, cu votul a 74 de deputați.

Documentul a fost aprobat cu o singură rezervă din partea țării noastre. Republica Moldova se va abține de la executarea obligațiilor menționate în alineatul a) și b) al articolului 3, precum și cele referitoare la adoptarea măsurilor coordonate pentru lupta împotriva furtului valorilor culturale și asigurarea căutării și restituirii lor (alineatul d) al articolului 3).

Implementarea prevederilor Acordului va contribui la creșterea eficienței în lupta împotriva furtului valorilor culturale, ținînd cont de faptul că fenomenul respectiv a dobîndit un caracter transnațional.

Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului.

Acordul de colaborare între statele-membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul luptei împotriva furtului de valori culturale și asigurarea restituirii lor a fost semnat la Dușanbe, Tadjikistan, la 5 octombrie 2007 de către următoarele state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia, Federația Rusă, Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM