DIETA „BRAIN GRAIN“ VA FERESTE DE ANXIETATE SI DE ALZHEIMER

Cei mai mulți dintre oameni vorbesc despre cure de slăbire sau despre regimuri pentru diverse afecțiuni, însă puțini știu că și creierul are nevoie de hrană pe măsură. Doctorul David Perlmutter, autorul cărții „Brain Grain” („Cereale pentru creier”), a creat o dietă care e mai degrabă un stil de viață. Respectată pe termen lung, aceasta îmbunătățește funcționarea normală a creierului și vă ferește de: ADHD, depresie, anxietate, insomnie, dureri de cap ori Alzheimer.

 

Uitați de produsele procesate

Potrivit doctorului Perlmutter, disfuncția cerebrală nu este diferită de cea cardiacă, în sensul că ambele se dezvoltă în timp și în strînsă legătură cu obiceiurile zilnice. Stilul de viață dezordonat, stresul și alimentația haotică duc la inflamații (pe care multe boli cronice moderne le au ca numitor comun). Produsele bogate în gluten sînt otravă curată, fiindcă boabele de cereale pe care oamenii le consumă în prezent nu sînt la fel ca pe vremea strămoșilor, tehnologia modernă modificînd genetic multe produse, iar sensibilitatea la gluten este strîns legată de disfuncția neurologică. În plus, un nivel ridicat de carbohidrați poate duce la rezistență la insulină și la efectele sale colaterale. De aceea, e bine să consumați cît mai puține produse din aceste categorii și să optați pentru cele procesate cît mai puțin sau deloc.

 

Începeți cu o zi de post

Regimul „Brain Grain” este recomandat deopotrivă tinerilor și bătrînilor, inclusiv femeilor gravide sau celor care se pregătesc să devină mame. Planul trebuie respectat inițial patru săptămîni, iar dacă observați că vă simțiți bine îl puteți transforma într-un stil de viață. În mod ideal, începeți săptămîna 1 după ce ați postit o zi întreagă. Asta înseamnă ca timp de o zi să nu consumați mîncare, ci doar să beți suficientă apă, eventual este permisă și o cafea. Medicul este de părere că posturile aduc beneficii extraordinare organismului și ar trebui ținute cel puțin în timpul schimbărilor sezoniere.

 

Consumați carne de pasăre de curte

Iată ce recomandă specialistul să se consume în timpul programului conceput special pentru creier: ulei extravirgin de măsline, ulei de nucă de cocos, ulei de susan, unt de origine animală, brînză (cu excepția celor albastre), lapte, avocado, măsline, nuci fără sare și neprăjite, inclusiv migdale, caju, făină de migdale, semințe de in, ulei/făină/lapte de nucă de cocos, semințe de chia, semințe de bostan, de susan, de floarea-soarelui. Alte produse admise și chiar recomandate sînt: ouă, pește (cu excepția celor susceptibile de mercur), fructe de mare (de exemplu, scoici, crab, homar, midii, stridii, creveți), carne de vită, miel, ficat și carne de porc, carne de pasăre crescută în curte (pui, rață, struț, curcan etc.) în locul celei din comerț. În ceea ce privește legumele, aproape că nu există restricții. Aveți voie: ardei, castraveți, vinete, bostan, roșii, dovlecei. De asemenea, sînt indicate: varza, lucerna, anghinarea, rucola, sparanghelul, broccoli, conopida, țelina, usturoiul, ghimbirul, fasolea verde, prazul, ciupercile, ceapa, pătrunjelul, ridichile, spanacul, napii, măcrișul. Fructele ideale sînt doar cele care au un conținut scăzut de zahăr, precum lămîile.

 

Sînt permise doar conservele făcute în casă

Cerealele trebuie să fie fără gluten (deci fără produse din grîu, orz, secară). Dacă alegeți soia, fiți atenți să nu fie modificată genetic, iar zahărul ar trebui să fie exclus în totalitate din alimentație. Sînt admise condimente de toate tipurile, inclusiv busuioc, frunze de dafin, arpagic, coriandru, scorțișoară, mărar, mentă, muștar, oregano, pătrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru. Evitați în schimb condimentele de toate tipurile ambalate de fabrici care procesează și produse din grîu sau soia, întrucît pot conține urme de gluten. Dacă citiți atent etichetele, aveți voie să consumați și: ienibahar, ardei iute, cuișoare, chimen, nucșoară, boia, piper roz, fulgi de ardei roșu, șofran. Conservele (de legume, de pui, de tomate, hrean, muștar etc.) sînt permise dacă sînt făcute în casă sau dacă pe etichetă nu scrie că au urme de gluten.

 

Băuturile alcoolice sînt interzise

Nu uitați să vă hidratați corespunzător (minimum doi litri de apă sau nouă pahare pe zi). Puteți opta, de asemenea, pentru cafea sau ceai, dar nu seara tîrziu. E permis un pahar cu vin pe zi, de preferință de culoare roșie. Celelalte băuturi alcoolice sînt interzise. În cadrul dietei există o secțiune cu produse care sînt permise maximum o dată pe zi, de două-trei ori pe săptămînă. Aici sînt incluși carbohidrații (maximum 30-40 de grame pe zi), iaurtul (simplu, neîndulcit), chefirul, păstîrnacul, morcovii, fasolea, mazărea, lintea, boabele fără gluten precum ovăzul sau orezul (întrucît schimbările produse în structura lor fizică în timpul procesării/ambalării cresc riscul unei reacții inflamatorii), amaranthul, hrișca, porumbul, meiul, quinoa, ştevia, ciocolata cu conținut de cacao de cel puțin 70%. Fructele cu cantități mici de zahăr, ce pot fi consumate periodic, sînt: mere, cireșe, struguri, grepfrut, kiwi, pepene galben, nectarine, portocale, piersici, pere, prune, banane.

Regimul este recomandat și pacienților cu artrită, tulburare bipolară, dureri osoase, cancer, constipație sau tulburări digestive, diabet, epilepsie, tiroidită Hashimoto, boli de inimă, urticarie, infecții, infertilitate, stări inflamatorii, osteoporoză, boala Parkinson, sindromul Tourette și multe altele

 

Spuneţi NU batoanelor energizante

Așadar, pentru a păstra sănătatea creierului există și o categorie de alimente pe care trebuie să le evitați, conform programului doctorului Perlmutter. E vorba despre: produse care conțin gluten (orz, grîu dur, secară, alac, triticală, grîu, chiar și germeni de grîu), ovăz - cu excepția cazului în care se certifică pe ambalaj „fără gluten”. Asta înseamnă că nu aveți voie să mîncați pîine, paste, pizza, covrigi, supă cu tăiței de casă sau fidea, cușcuș, chiftele sau șnițele (fiindcă sînt tăvălite prin făină), pesmet, biscuiți, produse de patiserie, deci orice ar conține făină din cerealele indicate anterior. Carnea e permisă doar cea amintită în dieta „Brain Grain”. Atenție însă la preparatele ultraprocesate, cum ar fi conținutul din hot-dog, crenvurștii sau cîrnații din comerț, imitațiile de șuncă, fleica sau brînza topită. Nici înghețata nu este permisă. De pe listă trebuie tăiate și batoanele energizante, cartofii pai din comerț (de multe ori sînt tapetați cu făină înainte de congelare), burgerii vegetali, berea, laptele cu ciocolată (preparat în comerț), băuturile calde obținute instant, frișca vegetală, bulionul preparat în comerț, substitutele oului, ketchupul, produsele marinate din comerț, maioneza, sosurile pentru salate sau siropurile cumpărate, prăjiturile procesate, chipsurile, aluatul de pizza, gogoșile…

După revista „Taifasuri”