DEZBATERI DE IDEI SAU DEZBATERI DE DINŢI?

Disensiunile din şi dintre partide sînt fireşti, dar numai în cadrul unor limite

Disensiunile care au loc atît în cadrul partidelor, cît şi între acestea, sînt procese fireşti şi chiar necesare, însă atît timp cît acestea nu depăşesc anumite limite şi nu periclitează obiectivul de dezvoltare al ţării. Modul în care acestea se manifestă este specific politicii moldoveneşti în ansamblu, atît segmentului pro-european, cît şi celui pro-estic. Totodată, partidele de la putere nu trebuie să uite în timpul campaniei de sarcina guvernării. Opinii în acest sens au fost împărtăşite în cadrul dezbaterii publice la tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova a accentuat cu acest prilej că toate partidele politice trebuie să dea dovadă de responsabilitate. „E necesar ca nu doar partidele de la guvernare, dar toţi concurenţii electorali să aibă un comportament civilizat. Noi vom propune semnarea unui acord şi nu e necesar s-o facem într-o manieră foarte publică, dar cel puţin la nivel de angajament între concurenţii electorali, urmărind acest obiectiv de participare civilizată la campania electorală, care este în interesul direct al alegătorului, dar şi al partidelor implicate”, a declarat liderul PLDM.

Totodată, Vlad Filat a chemat partidele politice din coaliţia pro-europeană să nu uite de grija ţării în timpul campaniei. „Comportamentul din coaliţia de guvernare va influenţa nu doar scorul electoral, dar şi modul în care va fi guvernată Republica Moldova în această perioadă de timp. Faptul că ne aflăm în campanie electorală nu înseamnă că responsabilitatea guvernării este scoasă de pe seama partidelor, de aceea, concomitent cu participarea în acest scrutin electoral, partidele politice urmează să asigure o bună guvernare a ţării”.

Conform lui Valeriu Vasilică, director al Agenţiei de presă IPN, comportamentul actorilor politici în această campanie va fi decisiv pentru vectorul de dezvoltare al ţării – vest sau est. „În societate, de la un timp, s-a stabilit un echilibru între aceste opţiuni şi comportamentul partidelor promotoare a opţiunii europene contează foarte mult în procesul de luarea a deciziei de către alegători”, a accentuat Valeriu Vasilică. El a mai opinat că disensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare ar putea periclita opţiunea pro-europeană.

Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului, s-a arătat mai puţin îngrijorat. „Partidele sînt organisme vii şi în aceste partide au loc procese. Cît de periculoase sînt disensiunile din partide, depinde de cît sînt de instituţionalizate. Că este firesc? Sigur că este firesc!”, a declarat Igor Boţan.

Vlad Filat a fost de acord cu analistul politic. „Să acceptăm că vor fi anumite devieri, dar toţi împreună să insistăm să nu fie depăşite limitele. Obiectivul pentru aceste alegeri este să asigurăm elementul de alegeri libere, corecte şi să oferim cetăţeanului dreptul de a alege, nu doar de a vota”, a declarat liderul PLDM.

La dezbaterea cu tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” au fost invitaţi şi preşedinţii celorlalte două partide componente ale Coaliţiei Pro Europene – Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator.

Sursa: IPN