DETALII DESPRE CONTRABANDA DE 200 KG DE HEROINA

După ce acum cîteva zile confirma captura de droguri, astăzi, 23 iunie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că, potrivit testelor preliminare, este vorba despre contrabandă cu peste 200 de kilograme de heroină. Procurorii menționează că principalul figurant este un cetățean turc. De asemenea, au mai fost reținuți încă un turc și trei cetățeni moldoveni.

Într-o conferință de presă, șeful PCCOCS, Ion Caracuian, a declarat că inițial au fost reținute șapte persoane, însă ulterior s-a stabilit că două dintre ele nu aveau nicio implicare, acestea fiind eliberate. Ceilalți cinci figuranți – doi turci și trei moldoveni – au fost reținuți, iar apoi plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Ei sînt învinuiți de contrabandă cu droguri și punerea în circuit a drogurilor, infracțiuni pentru care riscă pînă la 15 ani de pușcărie.

Potrivit procurorului-șef, activitatea acestei grupări a fost monitorizată începînd cu luna decembrie 2020, ca urmare a unei comunicări cu colegii din Ucraina. S-a stabilit că figurantul principal, un cetățean turc, și-a procurat o activitate economică în Republica Moldova, creîndu-și un istoric pozitiv. Acesta importa materiale de construcții și blocuri sanitare. Într-un moment, printre mărfuri, au fost introduse și droguri. Acestea ar fi de origine din Iran, fiind transportate pe cale maritimă în Rusia, iar de acolo, prin Ucraina, au ajuns în Republica Moldova.

Ion Caracuian a menționat că drogurile urmau să ajungă în Uniunea Europeană, însă pe ultima sută de metri destinația a fost schimbată spre regiunea transnistreană. Oamenii legii susțin că principalul figurant acționa practic independent, fiind foarte prudent. Acesta purta discuțiile doar în limba turcă, iar dacă apela la cineva, acest lucru era pentru perioade foarte scurte. Fiecare din cele circa 1 100 de brichete de droguri erau amplasate în cărămizi.

În ultimul moment a fost reținut și un conațional de a-l său. Moldovenii reținuți au fost cei care au identificat spațiul unde să fie depozitate drogurile. La fel, s-au ocupat de închirierea transportului.

Cantitatea exactă a drogurilor, calitatea, dar și valoarea acestora pe piața tenebră, urmează să fie stabilite după expertize amănunțite. Captura se află la centrul de expertizare al MAI, iar după o sentință definitivă, drogurile vor fi nimicite.

Sursa: IPN