DESCOPERIRE ÎN MEDICINĂ

Invenţia care va salva milioane de oameni

Sunt 39 de milioane de oameni în lume care suferă de orbire. 80% trăiesc în ţări cu venit redus cum ar fi Kenya și marea majoritate nici nu ar trebui să fie orbi. Sunt orbi din cauza unor afecţiuni vindecabile sau uşor de prevenit.

Ştiind asta, împreună cu tînăra mea familie, ne-am mutat in Kenya. Am făcut rost de echipament, fonduri, maşini, am antrenat o echipă, am înființat 100 de clinici peste tot în Great Rift Valley ca să înţelegem o întrebare simplă: de ce orbesc oamenii... şi ce putem face?

Provocările erau mari. Cînd am ajuns la destinaţie, ne-am instalat echipamentul. Electricitate era greu de găsit. Am folosit pentru echipament curent de la generatoare pe benzină. Apoi am realizat, trebuie să fie o cale mai uşoară, pentru că exact pacienţii care au nevoie de îngrijire medicală oftalmologică urgentă au cea mai mică şansă să beneficieze de ea.

Mai mulţi oameni în Kenya, și în Africa sub-Sahariană, au acces la un celular dar nu la apă potabilă. Şi ne-am spus, am putea folosi puterea tehnologiei mobile să oferim îngrijire oftalmologică într-un mod complet nou? Aşa am creat Peek, o aplicaţie pe smartphone care uşurează munca lucrătorilor umanitari şi facilitează îngrijirea oftalmologică oriunde în lume. Am început cu ambiţia să înlocuim echipamentul medical tradiţional, greu de manipulat, scump și fragil, cu aplicaţii smartphone şi dispozitive care fac posibilă diagnosticarea oricui vorbitor de orice limbă și de orice vîrstă. Aici demonstrăm testarea vederii unui copil de trei folosind o aplicaţie și un dispozitiv de urmărire a mişcărilor oculare.

Avem multe teste în desfăşurare în comunitatea noastră și în şcoli, și prin lecţiile învăţate în domeniu am realizat că-i extrem de important să explicăm diagnosticul în termeni non-medicali astfel încît oamenii să înţeleagă ce examinăm și ce înseamnă pentru ei. Aici, de exemplu, folosim aplicaţia de simulare a cîmpului vizual, după ce vederea a fost testată, pentru a arăta îngrijitorilor medicali și învăţătorilor cum e lumea văzută de acea persoană, astfel încît s-o înţelegem și s-o ajutăm.

 Odată ce descoperim că cineva are vederea slabă următoarea provocare e să aflăm de ce, şi pentru asta, e nevoie de acces în interiorul globului ocular. Normal, asta necesită echipament scump pentru examinarea retinei. Retina e singura porţiune a ochiului care deţine o mulţime de informaţii despre organism și despre starea de sănătate. Avem o creaţie printată 3D un dispozitiv ieftin ce costă mai puţin de 5 $ să o producem, care poate fi ataşată unui smartphone şi cu care se pot obţine imagini cu zona din spatele ochiului de calitate foarte ridicată. Și oricine poate s-o facă. În testele efectuate pe 2.500 de oameni, smartphone-ul cu clip-on e comparabil cu o cameră infinit mai scumpă și mai dificil de cărat.

Cînd ne-am mutat prima oară în Kenya, am venit cu echipament de 150.000 $, o echipă de 15 oameni, şi asta era tot ce ne trebuia pentru îngrijirea medicală. Acum, tot ceea ce este nevoie este o singură persoană pe bicicletă avînd un smartphone. Şi costă doar 500 de dolari. Problema sursei de curent e rezolvată cu ajutorul luminii solare. Asistenții medicali au rucsac cu celule solare care menţin telefonul încărcat și bateria de rezervă. Acum noi mergem către pacient în loc să aşteptăm pacientul care nu mai vine. Mergem în casele lor și le oferim cea mai completă, și precisă examinare hi-tech făcută de oricine cu minimă pregătire. Legăm experţii globali de oameni din zonele rurale, greu accesibile, dincolo de ultima fundătură, practic ducînd aceşti experţi, în casele lor. permiţîndu-ne să diagnosticăm şi să planificăm tratamentul.

Project manageri, directori de spitale, au ocazia să efectueze căutări în sistem după orice parametri îşi doresc. Aici in Nakuru, unde am trăit eu căutam oameni dupa orice situaţie medicală. Aici sunt oamenii afectaţi de orbire dintr-o formă vindecabilă de cataractă. Fiecare punctuleţ roşu e o persoană care e orb din pricina unei boli vindecabile, tratabile și pot fi localizaţi. Folosim servicii de mesagerie în masă să explicăm că sosim pentru tratament.

 Mai mult, am realizat că facem ceva creat nu doar pentru comunitate ci împreună cu comunitatea. Punctuleţele albastre reprezintă oameni bătrîni sau primari în legătură cu acești oameni care ne asigură că îi găsim și că îi tratăm.

Aşadar pentru pacienţii precum Mama Wangari, care suferă de orbire de peste 10 ani care nu şi-a văzut nepoţii niciodată, pentru mai puţin de 40 de dolari, îi vom reda vederea. Asta trebuie neapărat să se întîmple. Doar în statistici milioane de oameni suferă de orbire. Realitatea e că majoritatea orbesc singuri. Dar acum, ar putea să fie la doar un SMS distanţă de îngrijire.

Iar acum pentru ca demonstraţiile pe viu sunt mereu o idee nepotrivită. vom proba o demonstraţie live.

Aici avem aplicaţia Peek Vision. Ok, şi ceea ce vedem acum, este nervul optic al lui Sam, o extensie directă a creierului său, deci mă uit chiar la creierul ei acum. Putem vedea porţiuni din retină. Face posibilă detectarea afecţiunilor specifice zonei din spatele ochiului imposibile fără acces la ochi, iar acel dispozitiv clip-on va fi fabricat pentru cîţiva dolari, şi oamenii vor fi vindecaţi de orbire, şi cred că spune mult despre noi ca rasă umană dacă am creat leacuri de care nu ne folosim. Acum putem!

Capital.ro

 

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39