DEPOPULAREA MOLDOVEI

De ce satele încet-încet, dar sigur, devin pustii

Deja zeci de localități din Moldova au rămas pustii, iar această tendință va fi tot în creștere, afirmă experții.

În satul Dobrușa din raionul Telenești nu a rămas nici un locuitor. Formal, acolo locuiau șase persoane, dintre care două au murit săptămîna trecută în urma unui dublu omor care este cercetat de poliție. Însă în realitate în Dobrușa nu mai este nimeni, a comunicat postul ProTV, menționînd că satul are aceeași soartă ca și alte zeci de localități din Moldova care, cu încetul, dispar…

Oamenii apar în Dobrușa doar pentru a verifica integritatea caselor și a se ocupa de lucrările agricole. În acest sat nu există niciun locuitor permanent, toate gospodăriile sînt părăsite.

Numărul real al satelor pustii nu este cunoscut. Cele mai noi date au o vechime de cincisprezece ani. Potrivit datelor recensămîntului populației din 2004, în satele Cuconeștii Vechi (raionul Edineț), Dărcăuții Noi (raionul Soroca) și Odaia (raionul Șoldănești) era înregistrat doar cîte un locuitor.

Pînă în anul 2050 populația Moldovei se va reduce cu un milion. Conform prognozei demografice a Institutului de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia, Moldova rămîne lider la capitolul pierderea populației. Experții cehi au alcătuit un top al țărilor în care în secolul XXI se va înregistra cea mai mare scădere a populației.

În Republica Moldova se observă doi factori de bază alarmanți: cea mai scăzută natalitate și, concomitent, plecarea cea mai masivă a cetățenilor peste hotare. Dacă nu vor fi întreprinse măsuri urgente, pînă în anul 2100 populația țării noastre se va reduce aproximativ cu 54% față de indicatorii anului 2020.

Evaluînd situația dintr-o perspectivă mai scurtă, savanții au calculat că, pînă în anul 2050, populația Moldovei se va reduce cu aproape o treime: din cele 3,5 milioane cîte sînt în prezent, vor rămîne 2,5 milioane de locuitori.

 

Consilierul președintelui: situația este chiar mai gravă decît spun demografii

Potrivit consilierului președintelui Republicii Moldova pentru relații cu diaspora, Cristina Buga, situația s-ar putea să fie și mai deplorabilă decît prognozează cercetătorii cehi. Dacă nu se va schimba nimic în domeniul politicii demografice, pînă în anul 2050 în țară vor rămîne doar două milioane de locuitori, afirmă Buga.

Situația este alarmantă. Populația Moldovei a scăzut deja cu 1 milion. Dacă ținem cont de tendințele actuale ale migrației în scop de studii și de muncă, indicatorii pierderilor demografice ar putea urca pînă la 500 de mii sau chiar 1 milion de persoane”, a menționat Cristina Buga.

Sursa: sputnik.md