DEPONENTII BANCII DE ECONOMII POT DEJA SA DEPUNA CERERI PENTRU RIDICAREA SUMELOR INDEXATE

Deponenții Băncii de Economii pot deja să depună cereri pentru ridicarea sumelor indexate, aprobate pentru acest an. Viorica Podoleanu, responsabilă pentru relaţiile cu mass-media la Poşta Moldovei, a precizat că procesul de depunere a cererilor este deschis, însă deocamdată nu au fost făcute transferurile pentru achitarea sumelor indexate. Prioritate vor avea solicitanții care au depus cerere anterior, pînă la 29 februarie.

Potrivit deciziei Guvernului din 25 martie, în acest an își pot ridica sumele aferente celei de-a doua etape de indexare (pentru întreaga sumă rămasă, conform raportului 1000 de lei pentru 2,5 mii ruble) deponenții născuți pînă în anul 1951 inclusiv. Pentru aceste scopuri, din buget vor fi transferate 63,7 milioane de lei. De asemenea, va fi continuată indexarea și la prima etapă (1000 de lei pentru prima mie de ruble din depuneri) pentru beneficiarii care nu au reușit să-și ridice banii pînă acum, indiferent de anul nașterii. În aceste scopuri se vor aloca 300 de mii de lei.

Responsabila pentru relaţiile cu mass-media la Poşta Moldovei a precizat că, pentru a primi depunerile băneşti, este necesar ca deponentul să prezinte copia actului de identitate şi copia libretului de economii deschis pînă la 1 ianuarie 1992. În cazul în care beneficiarii nu au posibilitatea să depună cerere personal, o pot face prin intermediul unui reprezentant, autorizat în baza unei procuri, iar în cazul decesului beneficiarului, deponenții anexează la cerere copia certificatului de deces şi copia certificatului de moștenitor eliberat de notar.

Din 2003, cînd a început indexarea, și pînă în 2019, deponenților BEM le-au fost achitate plăți indexate în valoare totală de 792 mln lei.

Sursa: IPN