DECLARATIA PRESEDINTEI MAIA SANDU LA CONFERINTA DE PRESA COMUNA CU JOHANNES HAHN, COMISARUL EUROPEAN PENTRU BUGET SI ADMINISTRATIE

Stimate domnule Comisar Hahn, dragă Johannes, vă salut la Chișinău.

Vizita dumneavoastră vine într-un moment complicat pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune, afectată de război și mai multe crize. Apreciem acest semn de solidaritate cu cetățenii Republicii Moldova.

Ultimele evenimente din regiune, prin care Federația Rusă a încălcat flagrant dreptul internațional, încălcînd suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, sînt inacceptabile. Reiterez, pe această cale, sprijinul nostru necondiționat pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine Ucraina, în hotarele sale recunoscute internațional.

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa. Republica Moldova este afectată mai mult decît alte țări. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă, avem nevoie de sprijin. Sîntem recunoscători Uniunii Europene pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și pentru prima tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 50 de milioane de euro, oferite în ultimele luni.

Moldova este, în continuare, țara cea mai vulnerabilă, din punct de vedere energetic, de pe continentul european. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică, pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an, vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar azi avem nevoie de sprijin.

Astăzi, ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic, cu riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric. Prețurile la resursele energetice sînt în continuare volatile și foarte înalte. Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră. Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura țara cu resurse energetice, dar și pentru a le oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț.

Guvernul a creat Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, care conține un mecanism țintit pentru compensarea cheltuielilor la energie pentru cetățenii cu venituri mici. Dar necesitatea de finanțare pentru acest fond crește odată cu creșterea prețului de achiziție a resurselor energetice.

Domnule Comisar,

Crizele cu care se confruntă țara noastră ne afectează profund. Prețurile exorbitante la energie au ridicat inflația la un nivel de 35%. Întreruperile în lanțurile logistice cauzate de război și pierderea unor piețe de desfacere afectează grav producătorii noștri. Presiunile pe buget sînt în creștere, avem nevoie de sprijin financiar pentru a echilibra bugetul pentru anul viitor.

Sîntem recunoscători Uniunii Europene pentru liberalizarea temporară a comerțului pentru șapte produse agricole moldovenești pe piața UE. Acest pas a oferit un sprijin sesizabil agricultorilor noștri, care din cauza războiului au rămas fără piețele de desfacere în Est. Vrem să avansăm în continuare spre eliminarea completă a cotelor UE la produsele agricole din Republica Moldova.

Apreciem Acordul temporar privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri. Vrem să contribuim, de asemenea, la inițiativa europeană “Culoare de solidaritate” pentru Ucraina și vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne sprijini în acest demers.

Sîntem recunoscători și pentru sprijinul Uniunii Europene oferit țării noastre prin Facilitatea europeană pentru pace. Fondurile alocate vor fi foarte utile pentru consolidarea capacităților Armatei Naționale. Sperăm că putem conta pe acest sprijin și anul viitor, pentru că ne-am propus să accelerăm modernizarea sectorului de securitate și apărare - o urgență, avînd în vedere creșterea riscurilor în regiune.

Salutăm intenția Comisiei de a introduce corupția în regimul de sancțiuni pentru drepturile omului ale Uniunii Europene. Corupția este un pericol pentru democrație și pentru securitatea statelor și trebuie tratată ca atare.

Am dori să semnăm un acord bilateral cu Uniunea Europeană privind reducerea tarifelor de roaming. Un asemenea acord va contribui la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și va oferi beneficii tangibile cetățenilor din țările noastre.

Stimate domnule Comisar,

În ciuda tuturor crizelor, țara noastră avansează pe făgașul implementării reformelor. Ne-am propus și lucrăm serios la reforma justiției, la consolidarea capacității instituțiilor pentru combaterea corupției. Facem eforturi pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Ne străduim și ne reușește, într-o anumită măsură, să consolidăm procesele democratice. Întreprindem măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

În ultimul an, am majorat pensiile și plățile sociale pentru a ajuta oamenii cu venituri mai mici. Facem regulă în sistemul plăților sociale și în cel al salariilor din sectorul public, pentru a asigura mai multă echitate. În pofida tuturor greutăților, vrem să construim în Moldova o țară în care oamenii vor și pot să trăiască bine.

Vizita dumneavoastră confirmă dialogul foarte bun pe care îl avem cu Comisia Europeană, în calitate de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Obținerea statutului de țară candidată, în luna iunie, este probabil realizarea cea mai importantă a țării noastre în acest an.

Acest statut ne dă speranță, într-o perioadă extrem de dificilă prin care trecem acum. El ne permite să ancorăm Moldova într-un spațiu economic, politic și valoric în care ne regăsim, și să ne dezvoltăm într-o direcție clară, care oferă cetățenilor noștri perspectiva unui trai mai bun, pașnic și prosper, într-o țară democratică.

Integrarea europeană este proiectul nostru național, pentru care vom lucra unind eforturile întregii societăți, iar primii pași au fost făcuți deja.

Guvernul a pregătit un Plan de acțiune pentru realizarea celor nouă condiții, formulate de Comisia Europene în opinia către Consiliul Uniunii Europene atunci cînd a fost făcută propunerea de a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată. Echipele care lucrează la realizarea acestor măsuri au fost suplimentate cu specialiști calificați. Guvernul își propune să obțină progrese în termeni restrînși, astfel încît să putem avansa cît mai rapid la următoarea etapă în procesul de aderare.

Vrem să ne mișcăm rapid în această direcție și așteptăm o cooperare activă din partea Comisiei și a instituțiilor europene pentru a răspunde mai exact așteptărilor ce derivă din condițiile prezentate. Nu vrem tratament preferențial, ci un dialog susținut, care ne va ghida mai bine pe calea aleasă.

Evenimentele dramatice din acest an ne-au arătat că, în momentele de grea încercare, Europa își unește forțele și vine în ajutor. Am văzut că solidaritatea nu este doar o expresie, ci o valoare trăită pe viu de țările de pe continentul european. În astfel de perioade, grija și ajutorul reciproc fac diferența între bine și rău, între speranță și deznădejde, între incertitudine și convingerea că viitorul poate fi mai bun. Sînt convinsă că și în Republica Moldova lucrurile se vor îmbunătăți, că și Moldova are înainte un viitor bun, pașnic și prosper, alături de familia solidară a statelor europene.

Sursa: presedinte.md

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40