DE RESPONSABILITATEA FIECARUIA DEPINDE CIT DE REPEDE VOM DEPASI EPIDEMIA

Epidemia ia amploare. De responsabilitatea fiecăruia depinde cît de repede va putea fi depășită. Declarația aparține ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu.

După ședința Punctului Național Focal, Viorica Dumbrăveanu a declarat că provocarea cu care se confruntă astăzi Republica Moldova nu a depins de noi, însă de fiecare dintre noi depinde cît de protejați vom fi.

Ministra speră că săptămîna viitoare va avea loc o scăderea a efectelor negative ale COVID-19. Și în acest context a fost luată măsura de a declara săptămîna viitoare liberă pentru angajații din sectorul bugetar. Ministra a îndemnat cetățenii să stea acasă. Să se abțină de la călătorii, vizite, mai ales la părinți sau alte persoane din grupul de risc.

Din cele 177 de cazuri COVID-19 confirmate, 125 sînt cu transmitere locală. Conform distribuției după teritorii, cele mai multe cazuri, 63 la număr, sînt în municipiul Chișinău, iar 22 sînt la Hîncești. În regiunea transnistreană au fost confirmate zece cazuri.

39 dintre persoanele diagnosticate cu noul tip de coronavirus au între 50 și 59 de ani. Sînt urmate de categoria de vîrstă 30-39 de ani – 34 de persoane. În prezent sînt spitalizați și opt copii, starea lor fiind de gravitate medie. Printre persoanele cu vîrste cuprinse între 20 și 29 de ani sînt 29 de pacienți, iar cu vîrstele cuprinse între 60 și 69 de ani – 25 de cazuri confirmate.

Autoritățile îndemînă populația să stea acasă. Este indicată păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru și spălatul cît mai des pe mîini cu apă și săpun. Persoanele care au simptome de viroză să contacteze medicul de familie sau, pentru situații de urgență, să apeleze la numărul 112.

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile, începînd cu 17 martie. Pînă pe 26 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 177 de cazuri COVID-19. Două persoane au decedat.

Sursa: IPN