DE CE NU ESTE DEGRADAT CAVCALIUC?

O Toamnă politică militarizată ne mai lipsea

Autor: Mihai CONȚIU

Pe fondul războiului din Ucraina, al crizei economice și energetice din întreaga Europă pricinuite de către Rusia agresoare, tot mai multe clanuri politice și banditești stau la pîndă și fac tot ce le este cu putință pentru a lua în stăpînire Republica Moldova, ca pe o casă cu ceva bunuri în ea și în care proprietarul, fără să aibă moștenitori, urmează să-și dea duhul.

Socialiștii pîndesc, comuniștii pîndesc, Șor pîndește, Plahotniuc și toate celelalte animale politice și mafiote de pradă așteaptă, pe la colțuri, ca să-i trosnească în cap Republicii Moldova cu un par, ca s-o aducă în stare de leșin, s-o prăduiască și s-o și violeze în starea de inconștiență, iar mai apoi s-o trezească și să-i spună că au venit s-o salveze. Observ, de ceva vreme, că, alene sau relativ activ, presa mai mîrîie cîte ceva despre marii jefuitori naționali Plahotniuc, Filat ori Ilan Șor, dar cînd e vorba despre Gheorghe Cavcaliuc am senzația că e tratat ca o fată mare plecată singură în lume ca să se rostuiască, iar asta din cauza unui tată bețiv.

Individul acesta a fost totuși unul dintre ”oficialii opresivi” dintre cei mai temuți ai lui Plahotniuc. Pentru ce mari fapte a ajuns un astfel de puțoi infatuat să devină colonel? Pentru acțiuni polițienești opresive sau preventive pe placul lui Plahotniuc, firește! Cînd acest individ a simțit că cineva îi poate aprinde fosforul de la fund, a fugit în Anglia, ca să lucreze, pentru propria-i firmă sau cine mai știe pentru ce altă corporație fantomă. Ca să fugi în Anglia, să ai și o firmă prosperă sau, mă rog, ne-săracă, apăi e musai să fi fost bugetar subordonat lui Plahotniuc, căci numai așa ajungeai milionar, mai ales pe post de director adjunct al Inspectoratului General de Poliție.

După ”trecerea în civilie”, acest Gheorghe Cavcaliuc și-a încropit un partid cu majuscule de-a dreptul amețitoare – Partidul Acasă Construim Europa (PACE) –, după care, el însuși, fără partid, de teama Justiției, a fugit în Europa, în Anglia. În mod normal, însăși înființarea acestui partid are caracteristici susceptibile penal. Totdeauna, cineva pare că are interes ca astfel de partide să se tot înființeze, să fie vîndute, subordonate etc.

În urmă cu ceva zile, președintele PACE, fost director adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, afirma, într-o postare pe Facebook, că țara va fi cuprinsă, foarte curînd, de proteste masive, oamenii fiind sărăciți și la limita disperării.

„Nu este departe ziua, cînd oamenii o să iasă în stradă la proteste cu zecile de mii, iar polițiștii vor pune scuturile jos și vor trece de partea poporului, iar eu vă promit, și polițiștilor și poporului meu, dacă îmi veți cere, voi juca și de această dată un rol determinant în apropierea Poliției de popor”, a scris Cavcaliuc.

Ați citit bine, coloNelu Ghiță Pristanda Cavcaliuc, căruia îmi vine să-i spun doar Nelu, amenință efectiv Moldova cînd, sfidător, spune că ”voi juca și de această dată un rol determinant în apropierea Poliției de popor”! Observați cum acest pîrț politic, insinuînd că, odată, ”a avut un rol determinant în apropierea Poliției de popor”, se angajează să repete procesul operativ. Pentru el, ”apropierea Poliției de popor” a însemnat subordonarea acestei respectabile instituții în exclusivitate față de Plahotniuc, la comanda lui Cavcaliuc.

Prin apelul său, Cavcaluic, practic, ne prefigurează revenirea la Putere a mafioților Plahotniuc, Șor etc. și a lui, în calitate de garant al ”apropierii Poliției în subordinea de odinioară”. Cel mai nociv însă e faptul că acest individ pare să prefigureze o rebeliune de tip militar sub comanda sa. Bazaconia asta cu ”apropierea Poliției de popor”, în mințile transfuge ale multor nemernici, conține intenția, dorința de a transforma Republica Moldova într-un stat polițienesc dictatorial pe placul Moscovei.

Într-o constatare proprie, acest individ este o nulitate agresivă desăvîrșită despre care mă mir, cu revoltă, că încă nu i-a fost retras gradul de colonel, să-i lase, efectiv, gradul de soldat neinstruit!

De ce nu se întîmplă un astfel de act absolut legitim, purificator și, în ultimă instanță, de demnitate militară pentru întregul corp ofițeresc al Poliției Republicii Moldova? Pentru că s-ar crea un precedent! Absolut indecent, agresiv, abuziv și ilogic, Republica Moldova, pe lîngă colonei, are o cohortă întreagă de generali la o Armată la care, dacă am include-o și pe cea rusească de ocupație din Transnistria, nu se justifică un atît de mare număr de generali la un număr de o mînă de soldați, fie ei în retragere, fie ”onorifici”, de buzunar, al politicienilor, ori activi chiar și nu neapărat în Poliție ori Armată!