DE CE MOLDOVENII PLĂTESC DE DOUĂ ORI GAZUL?

Autor: Ion CHICU

Majoritatea din noi am primit deja facturile pentru consumul de gaze pe luna decembrie. Le-am primit, ca să plătim gazul și a 2-a oară, că o dată deja l-am plătit - cu cele 11 miliarde de lei luați din buget pe parcursul anului prin decizii ale CSE...

Zilele astea, prețul de piață al gazelor naturale a scăzut sub 600 dol.USD. Deoarece noi din noiembrie gaz de la ruși pentru malul drept nu mai primim, reiese că folosim doar gaz procurat la prețuri de piață.

Dacă la 600 dolari adăugăm 8% TVA, atunci prețul gazului la hotarul țării ar constitui în jur de 13 lei/m.c. Teoretic, acesta ar fi prețul la care „Energocom”-ul lui Spînu ar trebui să livreze gazul distribuitorului „Moldovagaz”...

Între timp, noi contnuăm să plătim un tarif de 29,27 lei/m.c. Și nimeni nu se grăbește să-l reducă, deși preţul de cost este de două ori mai mic.

Mai departe, mai interesant...

Gavriliță și Spînu, care prin deciziile CSE au estorcat din bugetul de stat timp de un an aproape 11 miliarde de lei pentru procurarea gazului (vedeți imaginea de mai jos), ne vor spune, că nu putem reduce tariful intern la gaz, pentru că ei, „au făcut rezerve” în septembrie cu 1881 dolari pe mia de m.c. și acest gaz trebuie consumat acum...

Credeți că măcar vre-un leu din aceste miliarde scoase de acești doi criminali (conform Deciziei Curții Constituționale din 23 iunie 2020, CSE nu are dreptul să ia asemenea decizii nici în situație de Stare de Urgență, deci – ei urmează să facă pușcărie pentru aceste ilegalități grave) au ajuns înapoi în buget? Zero, nimic.

Dar, în această situație apare întrebarea: de ce oamenii trebuie să plătească gazul de două ori? O dată din impozite colectate la buget, și a doua – prin tariful de 29 de lei?

Plus la toate căteva miliarde de lei au fost luate din buget și plătite la "Moldovagaz" și alți operatori sub formă de compensații la tarif.

Nici cu creditul de 300 de mln.de EURO luat de gruparea analfabetă și coruptă de la BERD nu este clar unde-s banii. Intră sau nu în aceste 11 miliarde de lei luați prin decizii ilegale ale CSE-ului din buget?

Gavriliță, tu nu explica moldovenilor cum "se trage apa", spune de ce plătim de două ori gazul?

Dna Drăgălin, Șefa PA, nu vreți să investigați furtul acestui miliard de EURO? Că acel furat în 2014 nu vă mai interesează, din cîte înțelegem.

Preluat de pe reţelele de socializare