CURIOZITĂŢI GEOGRAFICE
Planeta noastră este presărată cu o mulţime de ciudăţenii şi anomalii geografice. Acestea sunt atît de numeroase, încît este posibil să nu le descoperim nicicînd pe toate. Dacă eşti curios, descoperă în rîndurile următoare zece dintre cele mai interesante curiozităţi geografice din lumea întreagă!
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch este satul cu cel mai lung nume din lume. Acest sat se află în Ţara Galilor şi conţine patru litere „L” consecutive!
Cel mai mare oraş din lume, ca suprafaţă, este Hulunbuir din Mongolia, cu 265.953 km pătraţi.
Cea mai ridicată temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în El Aziza, Libia, cu 54,4 grade Celsius, în timp ce cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Antarctica, în anul 1983, cu 89,2 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură medie anuală se înregistrează în Vestul Australiei, cu 35 grade Celsius.
San Marino este cea mai veche republică constituţională din lume. Statul a fost fondat în anul 301 de către un pietrar creştin persecutat de împăratul Diocleţian. Constituţia sa din 1600 este cea mai veche Constituţie scrisă din lume.
Lanţul muntos din Oceanul Atlantic este cel mai lung din lume, întinzîndu-se pe o distanţă de circa 40.000 km. Islanda este singura regiune din acest lanţ muntos care se află la suprafaţa apei.
Gheţarii stochează între 70% şi 80% din apa potabilă de pe planetă. 99% dintre aceştia se află în regiunea arctică şi antarctică.
În 1811 si 1812, trei cutremure de aproximativ 8 grade pe scara Richter au făcut ca rîul Mississippi să curgă invers!