CUNOAŞTE ADEVĂRATA BASARABIE
“Trecută prin foc şi prin sabie,
Furată, trădată mereu,
Eşti floare de dor Basarabie,
Eşti lacrima neamului meu”.
Campania “Adevărata Basarabie” este un proiect implementat de către Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor în colaborare cu Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi şi susţinut de către Consiliul Judeţean Iaşi, aflat la a V-a ediţie. Acesta se va desfăşura timp de cîteva săptămîni (1 – 30 mai 2014) manifestîndu-se printr-o serie de activităţi care au tendinţa să cuprindă toate domeniile tangenţiale cu tinerii din Iaşi.
Campania “Adevărata Basarabie” îşi propune să le comunice tinerilor ieşeni despre situaţia şi aspectele socio-culturale din Basarabia. Rezolvarea acestei probleme va genera o suită de avantaje pentru toţi tinerii români. Aceasta condiţionînd crearea de noi colaborări în diferite domenii de activitate cum ar fi: educaţie, socio-culturale şi economice. Tinerii români din Iaşi vor descoperi adevărata putere a tinerilor basarabeni şi ceea ce au făcut ei pînă acum pentru dăinuirea românismului.
Campania ”Adevărata Basarabie” va avea un program complex alcătuit din mai multe activităţi, dintre care enumerăm:
- Deschiderea campaniei “Adevărata Basarabie”:6 mai 2014, ora 17:00, Hotel Moldova;
- Seara de spectacol împreună cu Teatrul Satiricus:”Cerere în căsătorie”, 7 mai 2014, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenţilor.
- Proiecţie de film basarabean:”Nuntă în Basarabia”, 11 mai 2014, ora 21:00, grădina publică Palas.
- Excursia ”Cunoaşte Basarabia” în perioada 16-18 mai 2014;
- Gala de închidere a campaniei “Adevărata Basarabie”.
Spectacolul „Cerere în căsătorie” are la bază două dintre piesele marelui dramaturg rus Anton P. Cehov: „Ursul” şi „Cerere în căsătorie”. Regizorul Sandu Grecu a structurat această lucrare scenică de o asemenea manieră încît cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeaşi idee artistică, se completează şi se îmbogăţesc reciproc.
Piesa este un studiu dramatic despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sînt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorinţă este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica serios emoţional într-o relaţie. Dar piedica în calea fericirii lor este însăşi natura lor, felul lor de-a fi. Pentru harnica Natalia Stepanovna şi pretendentul său Lomov, cel care se află deja la vîrsta critică, este dificil să-şi ţină în frîu temperamentul impulsiv şi agitat. În loc ca legătura dintre ei să se dezvolte într-o dragoste armonioasă, între cei doi creşte o tensiune care culminează cu un adevărat scandal datorită faptului că ei sînt mereu pe poziţii contradictorii, iar atunci cînd vor să-şi demonstreze dragostea, pe care o au unul faţă de altul o fac printr-o triadă de insulte.
Jocul actoricesc este dezinvolt, spumos, un pic şarjat, cu multe efecte umoristice care provoacă adeseori rîsul degajat al publicului.
Filmul „Nuntă în Basarabia” este o comedie romantică, coproducţie cinematografică moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader. Filmul prezintă conflictele produse în urma interacţiunii între nuntaşii din România şi cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc în Chişinău.
Un tînăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au căsătorit recent în România. Cei doi sînt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei, iar situaţia e tensionată în plus de diferenţele de obiceiuri şi tradiţii în astfel de ocazii. Deşi în spatele discuţiilor despre ritualuri se ascund animozităţi care le sînt străine, cu rădăcini de ordin istoric şi politic, mirele şi mireasa sînt prinşi în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc şi scoate în evidenţă deosebirile de educaţie, cultură şi convingeri politice dintre ei.
Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival şi a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două ţări.
Iar pentru a ataşa românii de pe ambele maluri ale Prutului, va fi organizată o excursie în Republica Moldova, denumită „Cunoaşte Basarabia” sau “Nuntă în Basarabia”, pentru studenţii din Iaşi, în perioada 16-18 mai, anul curent. Studenţii vor vizita o serie de locuri pitoreşti şi obiective turistice din Basarabia, precum: Rezervaţia Ştiinţifică „Pădurea Domnească”, Rezervaţia Naturală „Suta de Movile”, oraşul Edineţ, Mănăstirea Curchi, Orheiul Vechi, Cricova şi “oraşul din piatră albă” – Chişinău, capitala Republicii Moldova.
Scopul acestei campanii este de a arăta tinerilor situaţia reală din Republica Moldova, de a înfăţişa adevăratele aspecte ale vieţii socio-culturale, de a crea noi colaborări în diferite domenii de activitate, de a prezenta cultura românească specifică Basarabiei, de a arăta adevăratele talente, locuri pitoreşti din ţară şi de a cunoaşte identitatea naţională.