Cum recrutează rușii spioni și sabotori pe teritoriul Europei

Războiul din Ucraina s-a extins la nivel european pe plan informațional și hibrid. Rușii se folosesc de canalele de Telegram pentru a recruta și instrui sabotori și spioni pe tot teritoriul Europei, notează Meduza care citează o investigație Novaya Gazeta Europe.

În ultimele șase luni, mai multe canale Telegram pro-război le-au cerut locuitorilor de limbă rusă din Europa să spioneze site-urile militare ale NATO și să-și raporteze constatările printr-un bot special.

Recruții sunt instruiți să fotografieze bazele militare și să cumpere hărți locale, ghiduri și carduri SIM pentru a le trimite în Rusia. Pentru a descoperi cine se află în spatele operațiunii și cum funcționează, un jurnalist din Novaya Gazeta Europe s-a prezentat drept un potențial recrut. Iată ce au descoperit,.

În fiecare lună, informații despre un bot în care rezidenții din Europa și Ucraina pot raporta „locațiile instalațiilor militare inamice” sunt distribuite pe un canal Telegram dedicat „sprijinirii participanților la operațiunea militară specială din Crimeea”. „Dacă sunteți gata să ajutați, vă vom instrui ce trebuie să faceți”, se arată într-un mesaj. „Avem nevoie de ochi și urechi în Ucraina și în toată Europa.”

Grupul în sine este mic, cu doar cîteva mii de membri, dar postările sale sunt distribuite frecvent în grupuri și chat-uri mai mari, ajungînd la zeci de mii de utilizatori. Cel mai adesea, acestea sunt repostate de un utilizator Telegram cunoscut sub numele de KS.

Potrivit investigației Novaya Gazeta Europe, acest alias îi aparține Ksenia Temnik, șeful Separtamentului juridic al biroului de înrolare militară din Crimeea. Temnik, care a primit un pașaport rusesc în Aprilie 2014, la scurt timp după anexarea Crimeei de către Rusia, a deținut diverse roluri în administrația de ocupație a regiunii în anii de atunci. Ea a primit o medalie care marchează cea de-a cincea aniversare a anexării Crimeei și, de asemenea, administrează mai multe grupuri Z pro-război pe Telegram.

Un jurnalist Novaya Gazeta Europe a contactat botul menționat în anunț, dîndu-se drept un rezident european dispus să ajute. Botul a răspuns în 30 de minute, întrebînd despre orașul de reședință și dacă locul de muncă are vreo legătură cu întreprinderile militare.

Jurnalistul a fost instruit să trimită fotografii și videoclipuri cu operațiunile militare ale NATO. „În timpul călătoriilor, ați putea observa mișcările echipamentelor sau ați identifica locațiile instalațiilor militare. Suntem interesați în mod deosebit de transferul și depozitarea echipamentelor, precum și de locurile în care sunt pregătiți specialiști ucraineni”, a explicat operatorul de bot. Ei i-au cerut jurnalistului să cumpere hărți și ghiduri din fiecare țară pe care au vizitat-o ​​– „cu cît scara este mai detaliată, cu atît mai bine” – și să caute să cumpere carduri SIM care ar putea fi activate local și trimise în Rusia prin cunoscuți.

Operatorul de bot a subliniat importanța activității de monitorizare în apropierea graniței cu Belarus, unde bănuia că ar putea exista concentrări de trupe NATO. De asemenea, au căutat informații despre măsurile de securitate, împrejmuire și amplasarea unităților și echipamentelor militare în instalații, precum și prezența specialiștilor străini și a vehiculelor acestora. „Totul este foarte individualizat. Să vedem ce poți face în siguranță din lista pe care am conturat-o”, au spus ei, adăugînd: „Ți-am oferit principalele domenii pe care să te concentrezi.”

Potrivit operatorului, persoanele care comunică cu informatorii prin intermediul botului servesc în Forțele Aeropurtate ale Rusiei. Cînd au fost întrebați direct de ce sunt necesare informațiile și dacă vor fi folosite pentru sabotaj, ei au răspuns: „Să începem cu puțin – cu informații”.

Operatorul a oferit, de asemenea, sfaturi de siguranță: ștergeți fotografiile imediat după trimitere, clarificați chat-urile compromițătoare, evitați să discutați despre sprijinul pentru Rusia și creați o poveste plauzibilă pentru a explica orice interes față de site-urile vizate. Dacă ceva nu mergea prost, ei au promis că ”vor face tot ce ne stă în putere pentru a ajuta”, deși nu au precizat ce fel de asistență vor oferi. Ei au cerut și detalii personale „ca să știm pe cine să extragem”.

Pentru a verifica conexiunea botului cu Armata rusă, jurnalistul – dîndu-se drept un potențial voluntar – a contactat-o ​​pe Ksenia Temnik și a întrebat-o dacă poate confirma că personalul militar rus se află într-adevăr în spatele botului. Temnik a răspuns: „Da, cu siguranță sunt băieții noștri”.

În ultimul an, autoritățile din mai multe țări ale Uniunii Europene au acuzat serviciile de informații ruse că orchestrează sabotaj pe teritoriul lor. În Estonia, mai mult de o duzină de persoane au fost arestate și acuzate de executarea ordinelor de la agenți ruși. Acuzațiile includ profanarea monumentelor naționale și vizarea proprietăților funcționarilor publici și a jurnaliştilor.

În Letonia, indivizi au fost recrutați pentru a spiona o bază aeriană a NATO și pentru a comite acte de vandalism în cazărmi militare. Potrivit jurnaliştilor de la Re:Baltica, recrutarea a fost efectuată prin Telegram. Doi bărbați din Letonia sunt, de asemenea, judecați în prezent pentru că au încercat să incendieze Muzeul Ocupației din Letonia.

În Aprilie 2024, procurorii germani au anunțat arestarea a două persoane cu dublă cetățenie rusă și germană, fiind suspectate că ar fi planificat atacuri incendiare și bombardamente pe site-uri industriale și militare. Și în 2023, autoritățile poloneze au arestat un grup acuzat că plănuia să saboteze trenuri care transportau arme și provizii către Ucraina, care ar fi acționat la ordinele Rusiei.

În Septembrie trecut, jurnaliștii din cadrul Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) au raportat despre un bot similar Telegram folosit pentru a recruta sabotori. La acea vreme, cei care operau botul erau mai expliciți în obiectivele lor, încurajînd în mod deschis jurnaliștii care se prezentau drept recruți să comită crime grave, inclusiv incendierea, sabotajul și chiar crima. Telegram a confirmat ulterior că botul a fost blocat.(Stiripesurse.ro)

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31