CUM FACI DIFERENTA DINTRE RACEALA, VIROZA SAU GRIPA?

O simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult iarna, în perioada noiembrie-februarie, cînd sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Pe de altă parte, virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată, așadar sînt prezente tot timpul anului.

Răceala este o infecție provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la trei zile de la infecție printr-o stare generală de disconfort și senzații de usturime ale faringelui. Atunci cînd infecțiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

 

Doar medicul recomandă cînd e cazul să iei antibiotice

Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecție a plămînilor și a căilor respiratorii. Primele semnale sînt date de febră, tuse, migrene și o stare generală de rău . Este important de reținut că antibioticele nu sînt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decît în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora. Doar medicul este în măsură să recomande administrarea de antibiotice. Nu lua din proprie iniţiativă deoarece poți să-ți faci mai mult rău decît bine. Poți chiar să-ți pui viața în pericol.

 

Gripa debutează direct cu febră puternică

O răceală simplă debutează cu cîteva strănuturi, posibil secreții nazale ușoare sau înfundarea nasului și o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius și este însoțită de frisoane, dureri de cap și musculare, tuse puternică, oboseală și lipsa poftei de mîncare.

Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gîndul la gripă. Este adevărat că, uneori, și în cazul răcelii mai apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creștere mare și bruscă, încă de la debutul bolii, așa cum este în cazul gripelor. În plus, gripa este însoțită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la răceală și nici la viroze.

Durata fiecărei afecțiuni diferă. În timp ce răceala dispare în cîteva zile, cam o săptămînă, gripa poate ține și cîteva săptămîni.

Sursa: libertatea.ro