CU CE SE VA OCUPA MINISTERUL ECONOMIEI PÎNĂ LA SFÎRŞITUL ANULUI?

Va dezvolta o economie competitivă, va crea mii de locuri de muncă

An de an, ultima vreme, analizam raportul global al competitivităţii întocmit de Forumul Economic Mondial, care, după cum spun experţii economici, reprezintă cea mai complexă şi mai prestigioasă evaluare a economiilor statelor lumii, ce dă Republica Moldova drept o ţară cu una dintre cele mai înapoiate economii din lume şi mă întrebam dacă şi cei de la Guvern, dar mai cu seamă conducătorii, specialiştii Ministerului Economiei l-au citit, l-au studiat

Multă vreme nu am avut nici un răspuns. Fiindcă, toţi cei care poartă responsabilitatea, în virtutea funcţiilor pe care le exercită, pentru starea economiei noastre tăceau mîlc, nu reacţionau nicicum. Cine ştie, poate şi rapoartele internaţionale redau o imagine strîmbă despre realitatea economică a RM?  Dar, iată că anul acesta, cum s-ar zice, s-a produs minunea. Zilele trecute, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a declarat că una dintre priorităţile activităţii instituţiei dumisale pînă la finele acestui an va deveni definitivarea foii de parcurs pentru creşterea competitivităţii economiei ţării noastre. Altfel spus, Ministerul în cauză şi-a propus să stabilească anumite etape concrete, anumite măsuri concrete pentru scoaterea economiei RM din paragina înapoierii tehnologice, din păienjenişul managementului defectuos.

În opinia lui Valeriu Lazăr, foaia de parcurs pentru creşterea competitivităţii economice va deveni cel mai important document pe care trebuie să-l realizeze Ministerul Economiei pentru perioada respectivă de timp. Acesta a spus că „noţiunea cheie care va domina limbajul utilizat în RM” va fi competitivitatea. Stringenţa respectivă este dictată, după spusele ministrului Economiei, de perspectiva semnării şi intrării în vigoare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Pentru că acesta ne va oferi oportunităţi pentru dezvoltare atîta timp cît vom fi competitivi din punct de vedere economic. Or, ţara se află, în viziunea lui Lazăr, la o răscruce, în faţa dilemei de a fi sau nu fi, ceea ce ar însemna că dacă ne asigurăm un grad suficient de competitivitate, avem şanse să existăm, în caz contrar sîntem condamnaţi la dispariţie. Este o noţiune complexă care are nevoie de o maximă concentrare, de investiţii nemăsurate ce ţin de energie spirituală, de inteligenţă.

Nivelul scăzut al competitivităţii economiei noastre, poziţia 87 din 144 de ţări incluse în clasamentul ultimului raport global al competitivităţii, vine ca urmare a aplicării insuficiente a inovaţiilor, adică a  folosirii proaste a realizărilor ştiinţei în producţie, în management. La  acest capitol, potrivit datelor Forumului Economic Mondial, ne aflăm pe poziţia 128 din cele 144 de state ale lumii incluse în raportul cu pricina. Pentru a depăşi acest handicap care ne betegeşte economia ţării, Valeriu Lazăr a declarat că va fi adoptată Strategia inovaţională a Republicii Moldova pentru anii 2013-2020. Or, pentru a fi competitiv, spune el, trebuie să devii mai întîi de toate inovativ în ce priveşte organizarea unei afaceri, aplicarea unei tehnologii avansate, cunoştinţele angajaţilor.  Din spusele ministrului Economiei, Strategia inovaţională se bazează pe un concept nou, ce presupune aplicarea performanţelor nu doar în domeniul tehnologiei, după cum este acreditat la noi, ci şi în sfera politicilor publice, ca să fim mult mai inteligenţi, mai creativi.

Intenţia actualului Guvern de a scoate ţara din starea de înapoiere tehnologică, din hăul de management defectuos şi de a ajunge la  o economie competitivă, care să reziste concurenţei economiilor din UE are toate şansele de a fi concretizată, pentru că, ne asigură Valeriu Lazăr, se bucură de susţinerea partenerilor străini. Bunăoară, spune acesta, Republica Moldova va fi una dintre primele ţări de pe continent, care va beneficia din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OECD) de un exerciţiu de evaluare a nivelului de competitivitate în raport cu alte ţări din regiune. Adică, cei mai iluştri experţi ai acestei organizaţii ne vor ajuta  să estimăm performanţele noastre  şi să ne dea un set de recomandări ca să fim mai competitivi. Această expertiză, la fel, se înscrie în gama de măsuri de pregătire a ţării noastre pentru funcţionarea ei în regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Mai mult ca atît, a mai precizat Valeriu Lazăr, ţara noastră, în afară de expertiză şi de recomandări,  va beneficia din partea partenerilor europeni de o asistenţă financiară în valoare de 40 milioane de euro pentru a creşte nivelul de competitivitate a ţării.

Ministrul Economiei a sugerat că pentru multă lume recenta criză mondială a arătat că stabile în timpuri tulbure sînt doar economiile bazate pe sectorul de producere, precum Germania. De aceea, el a accentuat că ridicarea nivelului competitivităţii trebuie să ţintească sfera de producţie, îndeosebi industria. În genere, pentru Ministerul Economiei, industrializarea ţării va deveni una din priorităţile activităţii acestei instituţii pentru următoarea perioadă,  a precizat Valeriu Lazăr.

Cum înţelege Ministerul Economiei să dezvolte industria? Mai cu seamă, prin valorificarea maximală a potenţialului economic al parcurilor industriale existente şi prin crearea altor 2 unităţi. Valeriu Lazăr a spus că deja au fost pornite 9 proiecte de creare a parcurilor industriale pe teritoriul ţării. Astfel, 2 dintre acestea vor funcţiona în baza societăţilor pe acţiuni ce au cota majoritară a statului, este vorba de S.A.”Tracom” şi S.A.”Răut”. Altele 5 vor activa conform principiului „Green Field” la Drochia, Cimişlia, Edineţ, Hînceşti, Cantemir şi cîte unul în subzona nr.3 a ZEL”Bălţi” şi în baza societăţilor pe acţiuni cu capital privat S.A.”CAAN”. Ar fi de amintit că la momentul de faţă în ţară deja au fost realizate 4 proiecte în acest sens.

O economie puternică, competitivă presupune o extindere progresivă a afacerilor. În acest sens, Ministerul Economiei are de gînd să dezvolte programele de suport pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor. Bunăoară, pînă la sfîrşitul anului, se preconizează iniţierea sau dezvoltarea a 100 de afaceri prin intermediul Programului „PARE”. Îşi propune să finanţeze 19 proiecte ce costă peste 17 milioane de lei din contul fondurilor acordate de Guvernul Japoniei pentru procurarea în regim de leasing a echipamentelor de producere pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În afară de aceasta, va acorda 60 de credite, cu o structură de grant de 40 procente fiecare, pentru a uşura accesul tinerilor antreprenori din zonele rurale la resurse financiare, conform Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET). Tot pînă la finele anului urmează să fie deschise 2 incubatoare de afaceri în raioanele Dubăsari şi Sîngerei. Drept efect, Ministerul Economiei contează pe crearea a aproape 10 mii de locuri de muncă.

Vlad LOGHIN

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
02.12.24 - 14:59
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
06.12.24 - 16:26
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
05.12.24 - 15:13
03.12.24 - 01:00
06.12.24 - 16:24
03.12.24 - 00:51
05.12.24 - 15:15
08.12.24 - 17:35
04.12.24 - 00:32