CSS A PROPUS MODIFICARI LEGISLATIVE PRIVIND INFAPTUIREA ACTULUI DE JUSTITIE SI AVANSAREA IN DOSARELE DE CORUPTIE

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a propus mai multe modificări legislative privind înfăptuirea actului de justiție, fapt ce va crea mecanismele necesare pentru a avansa în dosarele mari de corupție și a evita scurgerile de informații. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului, Maia Sandu, în urma ședinței CSS.

Potrivit președintelui, în cadrul ședinței s-a discutat despre progresele și obstacolele existente în procesul de înfăptuire a justiției, precum și despre combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist.

„Un subiect important a fost avansarea investigațiilor în dosarele de corupție. Am discutat despre scurgerile de informații, fapt ce demonstrează că există corupție în sistem. Astfel, avem nevoie de mecanisme mai stricte de responsabilizare a angajaților pentru a obține o finalitate pe dosarele mari de corupție. S-a vorbit și despre modul în care se desfășoară anchetele. Procurorul General a prezentat un raport privind mai multe dosare transmise deja în instanță, însă care nu au ajuns la etapa de condamnare. De aceea, am cerut soluții de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a putea avansa la etapa în care dosarul deja se află în instanță”, a spus Maia Sandu.

Ea a subliniat că Procuratura Anticorupție a aplicat sechestre pe o sumă totală de 7 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro). „Ne dorim ca acești bani să fie nu doar sechestrați, ci și confiscați în bugetul de stat, de aceea este necesar să consolidăm Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Totodată, am accentuat necesitatea de aplicare a mecanismului de confiscare extinsă. Un alt subiect important a fost abuzul de drept din partea avocaților părții apărării, fapt ce tergiversează examinarea dosarelor. Este necesar să eliminăm aceste instrumente care afectează actul de justiție”, a menționat Maia Sandu.

Cu referire la contracararea acțiunilor cu caracter terorist, șeful statului a remarcat că alertele cu bombă, care au atestat o creștere în ultima perioadă, ar avea scopul de a destabiliza situația din țară. „Cele mai multe alerte au vizat instanțele de judecată, ceea ce înseamnă că, din nou, se urmărește tergiversarea procesului în instanță. Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne au pregătit un mecanism ce va permite examinarea riscurilor, astfel se va interveni în funcție de această evaluare”, a specificat președintele.

Instituțiile de drept vizate urmează să definitiveze inițiativele și programele convenite în ședința CSS, pentru a crea mecanismele necesare ce vor impulsiona înfăptuirea actului de justiție.

Sursa: Moldpres