CORPUL NATIONAL DE EXPERTI CONSTITUTIONALI VA FI INSTITUIT IN R. MOLDOVA

În Republica Moldova va fi instituit Corpul Național de Experți Constituționali. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Mihai Corj, președinte al Asociației Obştești Institutul de Creaţie Legislativă „Lex Scripta”.

Mihai Corj a declarat că, acest grup de experți vine întru îmbunătățirea Autorităților publice centrale și locale și, inclusiv, a înaltei Curți Constituționale.

”În acest sens, se instituie Comisia pentru selectare a membrilor la funcția de experți constituționali, fondată de Mihai Corj, Victor Pușcaș și Stanislav Pavlovschi. Astfel, cetățenii RM care au fost judecători la CEDO, Curtea Constituțională, devin, din oficiu, membru al Corpul Național de Experți Constituționali. De asemenea, este recunoscut drept membru din oficiu și președintele Asociației Obştești Institutul de Creaţie Legislativă „Lex Scripta””, a precizat el.

Totodată, membri ai Corpului Naționali de Experți Constituționali pot deveni și cetățenii RM care dețin titlul științific de doctor în drept și doctor habilitat în drept, precum, și care au activat în calitate de judecători la CSJ, membri ai CSM, în calitate de procuror general sau ministru de justiție, dar și persoane care au activat sau activează în calitate de conducători ai Direcției juridice a Parlamentului sau Guvernului.

”Toți membrii vor fi aleși în bază de concurs, conform principiilor meritocrației. Așteptăm solicitările persoanelor care pot fi eligibile pentru această funcție. Este un cerc restrîns, vor fi pînă la 15 experți”, a mai adăugat Corj.

Potrivit lui Corj, demersul a fost deja expediat către Curtea Constituțională. ”Vrem să aducem aportul nostru la îmbunătățirea examinării sesizărilor depuse la CC și la informarea judicioasă prealabilă a cetățeanului, despre aceea ce există și se efectuează la Curte”, a conchis Corj.

Andriana CHEPTINE (tribuna.md)