Contradicţiile dintr-o ŞTIRE RECTIFICATĂ
A fost sau nu exclusă R. Moldova de la exporturile româneşti de gaze?
Reputata agenţie HotNews.ro, sub semnătura jurnaliştilor Claudia Pîrvoiu şi Cristian Pantazi, a publicat, Vineri, 29 Martie, un articol intitulat „Republica Moldova a fost exclusa de la exporturile româneşti de gaze”. Acest articol, parţial sau fragmentat, a fost preluat şi de mass-media moldovenească. După cum s-a putut vedea, am postat şi noi articolul integral, în ediţia electronică a ziarului nostru, Sîmbătă, 30 Martie, la orele 12,57.
Surprinzător, oarecum dubios, oarecum şi cam de aşteptat, oricît ar părea de paradoxal, Sîmbătă, 30 Martie, HotNews.ro, sub aceleaşi semnături, publică o „ŞTIRE RECTIFICATĂ” cu subtitlul scris la repezeală astfel (sublinierea ne aparţine): „Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a permite exporturile de gaze”. Extrem de interesant ni se pare faptul că „ŞTIREA RECTIFICATĂ”, operată Sîmbătă, 30 Martie de către HotNews.ro, este datată pe 29 Martie.
În fond, este vorba despre acelaşi articol, numai că modificările operate le găsim în introducerea articolului, făcute, se pare, spre a dezamorsa posibilele îngrijorări ale moldovenilor faţă unele măsuri ale autorităţilor româneşti, care n-ar prea da bine în contextul „proverbialei iubiri frăţeşti”. Parfum electoral în toată regula! Un „cineva”, probabil că a fost suficient de alarmat de faptul că mass-media moldovenească a preluat acest articol şi că efectele lui ar putea ştirbi, ar putea şubrezi ceva din „idealul românesc” al unora de aici.
Varianta originală a articolului
„Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) publicat, Vineri, 29 Martie, în Monitorul Oficial, permite exporturile de gaze, însă nu oriunde, ci doar în spaţiul comunitar. Practic, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare cu Ungaria (Arad-Szeged) şi Bulgaria (Giurgiu-Ruse), însă nu şi prin cea cu Republica Moldova (Iaşi-Ungheni). Trebuie precizat că toate cele trei interconectări se află în stadiu de proiect, ceea ce înseamnă că exporturile nu pot fi realizate, deocamdată, în mod fizic.”
Reţineţi, aşadar, că Ordinul cu pricină a fost publicat, Vineri, 29 Martie, în Monitorul Oficial al României!
Varianta rectificată a articolului
„Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a permite exporturile de gaze”: „Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei publicat, Vineri, în Monitorul Oficial, permite exporturile de gaze. Practic, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi prin viitoarea conductă spre Republica Moldova (Iaşi-Ungheni).”
Prin urmare,
verificînd Monitorul Oficial al României din ziua de Vineri, 29 martie 2013, este de la sine înţeles că nu există nici o referire expresă la Republica Moldova. Excluderea Republicii Moldova de la exporturile româneşti de gaze poate fi subînţeleasă fie şi prin neincluderea în programul de investiţii pe 2013 a interconectării cu R. Moldova, prin Iaşi-Ungheni.
De reţinut că Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE, a declarat că Ordinul a fost elaborat în baza "programului anual de investiţii". Acest program este unul guvernamental şi este întocmit de transportator, adică de Transgaz. În programul de investiţii pe 2013, nu a fost prevăzută interconectarea cu R. Moldova, prin Iaşi-Ungheni. În condiţiile în care această interconectare nu este prevăzută în programul pe 2013, nu pot fi realizate nici măcar exporturi de tip backhaul.
Avem suficiente motive să credem că autorii articolului despre care este vorba au fost de bună credinţă în prima lui variantă.
În această conjunctură, credem că trebuie să ţinem seamă de „sensibilităţile electorale” de la ora actuală din R. Moldova, dar şi de cele din România. Astfel, „priorităţile europene” ale României, cel puţin la nivel mediatic, nu-i aşa?, nu trebuie să domine deranjant opinia publică din R. Moldova. Mama ei de politică! Burta goală a moldoveanului este o cupolă ideală în care trebuie să încapă doar poezie şi patriotism răsuflat! Nu credeţi?
Eugeniu Carrada