COMUNICAT DE PRESĂ
Arcul Geodezic Struve – obiect de patrimoniu mondial
Ministrul Culturii Monica Babuc a participat vineri, 18 iulie, la evenimentul de comemorare a 150 de ani de la moartea savantului Friedrich Georg Wilhelm von Struve, cunoscut în lumea întreagă datorită măsurărilor sale geodezice denumite "Arcul Geodezic Struve", care a avut loc la punctul geodezic Rudi, din localitatea Rudi, Soroca.
În alocuţiunea sa, Monica Babuc a menţionat că, efortul comun al mai multor instituţii publice: Ministerul Culturii, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Primăria Rudi, a condus ca această lucrare, impresionantă şi astăzi, să fie imortalizată şi pusă în valoare. “Punctul geodezic Rudi, unul din cele 265 din reţeaua totală situate de la Oceanul Îngheţat de Nord pînă la Marea Neagră pe teritoriul a zece ţări, deschide lumii întregi încă un loc cultural şi un punct de atracţie în Republica Moldova, alături de Mănăstirea Rudi şi aceste locuri înverzite din împrejurime”, a remarcat ministrul Culturii.
Arcul Geodezic Struve a fost conceput în scopul evaluării parametrilor, formei şi dimensiunii Pămîntului. Măsurările au fost făcute de o echipă de geodezi militari în anii 1816-1855, pe o distanţă de cca 2800 km, de la localitatea Hammerfest din Norvegia, pînă la Stara Nekrasivca, Ucraina, unul dintre aceste puncte geodezice fiind în localitatea Rudi, Soroca. În total aceste puncte sînt situate în 10 ţări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina şi Republica Moldova. Măsurările asupra Pămîntului, efectuate de Struve prin intermediul acestor puncte geodezice, s-au dovedit a fi realizate cu o mare exactitate.
Pînă în prezent au fost identificate doar 34 puncte geodezice din cele 265 ale Arcului Geodezic Struve. Celelalte au dispărut şu urmează a fi căutate şi monumentalizate. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost stabilite 27 asemenea puncte.
Punctul geodezic Rudi din componenţa Arcului Geodezic Rudi a fost creat şi măsurat în anul 1848. Acesta a fost identificat în teren în luna august 2003 de către militarii Serviciului Topografic al Armatei Naţionale la iniţiativa UNESCO.
La 15 iulie 2005 a fost inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Înscrierea în Listă confirmă valoarea universală excepţională care merită a fi protejată pentru beneficiul umanităţii.
Mai tîrziu, specialiştii au găsit un alt punct din Arcul Geodezic Struve de pe teritoriul ţării noastre, cel din apropierea satului Geamăna, Anenii Noi.
19.07.2014