COMUNICAT DE PRESĂ AL BĂNCII MONDIALE
Foto: Ruslan Piontkivsky
Susţinerea creşterii economice durabile în Moldova
Susţinerea Moldovei în implementarea agendei de reforme structurale și stimularea creșterii economice prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, promovarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar, şi ameliorarea echităţii şi eficienţei cheltuielilor publice constituie obiectivele principale ale primei Operaţiuni privind politicile de dezvoltare (OPD), în sumă de 30 de milioane de dolari SUA, aprobată astăzi (28 Martie – nota red.) de Consiliul director al Grupului Băncii Mondiale.
Operațiunea de 30 de milioane de dolari SUA oferă sprijin în contextul Strategiei Naţionale de Dezvoltare “Moldova 2020” şi reprezintă o componentă esenţială a Strategiei de parteneriat cu Moldova pentru anii fiscali 2014-2017. Ea este prima dintr-o serie programatică de două operaţiuni şi este o continuare a celei mai recente Operaţiuni privind politicile de dezvoltare, orientată pe competitivitate, aprobată în Noiembrie 2012.
”Avem plăcerea să suţinem eforturile Guvernului Republicii Moldova în vederea realizării creşterii economice durabile şi incluzive prin tranziţia spre un model de creştere bazat pe investiții, competitivitate sporită, inovaţii şi exporturi”, a declarat Abdoulaye Seck, director pentru Moldova, Banca Mondială. „Sprijinul nostru corespunde în întregime priorităţilor naţionale de dezvoltare ale ţării şi îşi propune să vizeze reformele principale, care pot contribui la stimularea creşterii economice generate de sectorul privat, sporind în acelaşi timp echitatea şi eficienţa investiţiilor publice în scopul reducerii sărăciei şi promovării creşterii economice partajate pentru toţi cetăţenii Moldovei”.
Noua operaţiune susţine mai multe reforme structurale importante prin:
I) consolidarea cadrului de reglementare în scopul îmbunătăţirii previzibilităţii mediului de afaceri, facilitării concurenţei şi reducerii costurilor de reglementare. II) consolidarea stabilităţii sectorului financiar, promovarea transparenţei structurii acţionarilor şi facilitarea condiţiilor de acces la finanţare.
III) îmbunătăţirea cadrului de gestiune a investiţiilor publice, sporirea eficienţei şi echităţii subvenţiilor în agricultură şi creşterea gradului de acoperire a programelor de asistenţă socială direcţionată.
“În timp ce prima operaţiune marchează un reper important, sperăm la continuarea colaborării noastre în avansarea reformelor structurale ca parte a celei de-a doua OPD”, a menţionat Ruslan Piontkivsky, conducător de echipă al seriei OPD. “Este esenţial să nu se rateze momentul şi să se finalizeze cu succes toate reformele iniţiate.”
De la momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocaţi unui număr de 49 operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 7 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 162,2 milioane dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea mediului de afaceri, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura şi altele. Corporaţia Financiară Internaţională a oferit investiţii în sumă de 233 de milioane de dolari SUA în cadrul a 24 de proiecte în diverse sectoare, iar Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor a oferit garanţii în sumă de 95 de milioane de dolari SUA. Ambele instituţii sînt membri ai Grupului Băncii Mondiale.
Victor NEAGU