COMITETUL DE ASOCIERE RM-UE A CONSTATAT O EVOLUTIE SENSIBILA A EXPORTURILOR PE PIATA EUROPEANA
Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE, reunit în configurația Comerț, a avut loc astăzi la Chișinău. Scopul evenimentului a fost evaluarea procesului de implementare a Acordului de Asociere/DCFTA pe parcursul unui an.
Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte ce vizează comerțul exterior al Republicii Moldova, în special evoluția schimburilor comerciale cu partenerii europeni și valorificarea cotelor, armonizarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar în ceea ce priveşte dreptul de proprietate intelectuală, achiziții publice, comerţul cu servicii, infrastructura calității și supravegherea pieței, aspectele energetice legate de comerţ, precum și concurenţă.
Partea UE a salutat progresele înregistrate în domeniile prioritare, ce derivă din angajamentele asumate în cadrul DCFTA. Printre acestea sînt progresele atestate la capitolul bariere tehnice în calea comerțului, elaborarea și aprobarea de Guvern a proiectului legii privind supravegherea pieței, siguranța generală a produselor, drepturile consumatorilor și a unui șir de proiecte de acte normative în domeniul supravegherii pieței și infrastructurii calității.
Reuniunea s-a desfăşurat concomitent cu conferința internațională ”Să beneficiem cît mai mult de Zona de Liber Schimb” (Making the most of DCFTA), organizată în perioada 22-23 octombrie 2015 la Chișinău în cadrul proiectului susținut de Fondul Vișegrad ”Schimb de experiență a dialogului public-privat în procesul de integrare europeană pentru Republica Moldova și Georgia”.
În primul an de implementare a Acordului de Liber Schimb, livrările de mărfuri din Republica Moldova au atins o cotă de 61,9 la sută, după opt luni ale acestui an, faţă de 52 la sută, în perioada similară a anului precedent, s-a menţionat în cadrul reuniunii.
Potrivit viceministrului Octavian Calmîc, în expresie cantitativă se înregistrează majorări de exporturi ale produselor agricole de peste 30 la sută. Totodată, autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să continue reformele în domeniul sanitar și fitosanitar întru realizarea recomandărilor Comisiei Europene, pentru a obține dreptul de a exporta produse de origine animalieră, care vor influența asupra majorării exportului în UE cu 16 la sută.
„Este vorba nu numai de progrese în comerţ, dar şi o reformă multidimensională şi o reformă legislativă ce urmează să fie implementate în Republica Moldova”, a declarat Octavian Calmîc.
Oficialul a precizat că Republica Moldova are 2492 de standarde armonizate la normele europene şi internaţionale. Cu certitudine, „realizarea DCFTA va conduce la modernizarea economiei naționale, la sporirea competitivității și dezvoltarea țării în general”, a spus Calmîc.
”Realizarea Acordului de Liber Schimb cu UE este un proces de durată, care presupune o implicare activă atît a autorităților, cît și a mediului de afaceri. Uniunea Europeană este dispusă să ajute Republica Moldova în acest proces, însă trebuie să înțelegeți că DCFTA nu poate substitui buna guvernare sau lupta cu corupția”, a declarat șefului Unității Comerț a Comisiei Europene, Luc Devigne.
Oficialul european a menționat că UE este dezamăgită de furtul miliardului din sistemul bancar. ”În UE se aud tot mai multe voci care spun că ”de ce trebuie să ajutăm o țară care nu vrea să se ajute pe sine”. Criza bancară, care a bulversat situația economică și socială din Moldova, nu poate să nu influențeze negativ și asupra comerțului cu UE. Continuăm să fim îngrijorați de faptul că cei care sînt implicați în furtul acestor mijloace nu au fost încă pedepsiți”, a spus Luc Devigne.