COLINDATUL DE CEATĂ BĂRBĂTEASCĂ A FOST INCLUS ÎN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească în Republica Moldova şi în România a fost înscris pe 5 decembrie în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii Monica Babuc în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit lui Babuc, este pentru prima dată cînd un element din patrimoniul cultural al Republicii Moldova este înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Această apreciere este deosebit de importantă pentru că face cunoştinţă lumii întregi despre datinile şi cultura ţării noastre”, a declarat Babuc.
La rîndul său, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial Varvara Buzilă a felicitat pe toţi cei care au contribuit la transmiterea obiceiului colindatului. “Este un obicei milenar, în care se regăsesc milioane de colindători. Dacă UNESCO l-a acceptat, noi cu atît mai mult trebuie să promovăm această tradiţie”, a menţionat Buzilă.
Decizia de a înscrie obiceiul colindatului de ceată bărbătească în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost făcută pe 5 decembrie, în cadrul celei de-a opta sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, desfăşurată la Baku, Azerbaidjan.
Lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008. Ea numără în prezent peste 180 de opere din peste 75 de ţări.