Colectia de arta a lui Paul Allen valoreaza peste un miliard de dolari

Colecţia de artă a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, decedat în 2018, va fi scoasă la licitaţie, în cadrul unei vînzări organizate de Christie’s, la New York, în luna Noiembrie, a anunţat Casa de licitaţii, estimînd-o la peste un miliard de dolari, ceea ce ar reprezenta un record absolut, informează AFP, potrivit agerpres.

Vor fi oferite spre vînzare peste 150 de lucrări, printre care tabloul „La montagne Sainte-Victoire”, al pictorului francez Paul Cezanne, estimat la peste 100 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat.

Toate încasările provenite din vînzare vor fi donate în scopuri caritabile, potrivit Christie’s.

Paul Allen, care a murit de cancer în 2018, la vîrsta de 65 de ani, a conceput împreună cu Bill Gates sistemul de operare pentru computere personale care avea să asigure succesul companiei Microsoft, fondată în 1975.

A părăsit grupul în 1983, din cauza unor probleme de sănătate şi a deteriorării relaţiei cu Bill Gates, care avea să rămînă la conducere pînă în 2000.

Recordul actual pentru o colecţie privată a fost stabilit în Primăvară de cuplul american Harry şi Linda Macklowe, cu 922 de milioane de dolari în mai multe licitaţii la Sotheby’s.

Pe lîngă Cezanne, în colecţia lui Paul Allen figurează şi tabloul „Small False Start”, al pictorului american Jasper Johns, estimat la peste 50 de milioane de dolari, potrivit New York Times.

Christie’s nu a făcut publice alte piese ale colecţiei, însă o expoziţie itinerantă organizată în 2016 pornind de la colecţia lui Paul Allen oferă o imagine a bogăţiei acesteia.

Aceasta includea picturi de Monet, Manet, Brueghel cel Tînăr, Klimt, Hockney şi Richter.

Cu această vînzare, care urmează celei a colecţiei Macklowe şi a portretului făcut de Andy Warhol actriţei Marilyn Monroe, „Shot Sage Blue Marilyn”, vîndut cu 195 de milioane de dolari la începutul lunii Mai (un record pentru o lucrare din secolul al XX-lea), anul în curs ar putea rămîne unul dintre cele mai importante din istoria pieţei de artă.