CMC A SUSTINUT PROIECTELE SOCIALISTILOR DE A ALOCA SUPLIMENTE LA SALARIU ANGAJATILOR DIN SECTORUL SOCIAL SI CULTURA

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat, astăzi, 28 iunie, proiectele înaintate de către fracțiunea Partidului Socialiștilor din RM, de a aloca un supliment de 40 % la salariile angajaților din domeniul protecției sociale și asistenților sociali, de asemenea și angajaților din domeniul culturii. Un supliment la salariu în valoare de 30 % se propune pentru a fi achitat muncitorilor din domeniul protecției drepturilor copilului și pentru angajații centrelor de plasament pentru copiii străzii.

Liderul fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a declarat în timpul ședinței că se prevăd suplimente la salariu de 40% pentru 772 de angajați în domeniul culturii. Suplimentul va fi alocat începînd cu data de 1 iulie pînă la 31 decembrie.

De asemenea, de o suplinire în valoare de 40% la salariu vor beneficia și muncitorii protecției sociale și asistenții sociali. În total, vor fi 1.292 de persoane. Suma totală fiind de 4.159,54 mii lei, acest supliment va fi achitat în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Mai mult de atît, un bonus la salariu în valoare de 30% vor primi angajații direcției pentru protecţia drepturilor copilului, cît și angajați ai centrelor de plasament pentru maturi și copii. De acest bonus vor beneficia 471 de persoane. Pentru aceasta sînt alocate 1,7 milioane lei.

Mai devreme, CMC a susținut inițiativa fracțiunii PSRM de a aloca suplimente la salariu pentru angajații grădinițelor și a profesorilor din școli.

La întrebarea consilierilor liberali din CMC – de ce este o diferență dintre mărimile suplimentelor – Ion Ceban a spus că suma acestora se stabilește în conformitate cu resursele disponibile. ”În viitor ne vom strădui să găsim mai multe resurse”.

De asemenea, socialiștii au insistat asupra organizării unei discuții publice, înainte de a fi discutat în ședința CMC, a ”Proiectului de combatere a corupției”, propus de către guvernare.

”Am venit cu inițiativa de a fi publicat acest proiect pe site, de a organiza discuții publice, pentru ca experții și societatea civilă să se expună în raport cu acest subiect”, a scris pe rețelele de socializare consilierul PSRM, Gaik Vartanean.

Sursa: socialistii.md