CITITORILOR MEI DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ A ZIARULUI NOSTRU
Ne-aşteaptă o Toamnă zbuciumată, de foc, crucială pentru destinul ţării
Autor: Mihai CONŢIU
Mă adresez în exclusivitate abonaţilor noştri şi, în general, cititorilor ediţiei print a ziarului „Moldova Suverană”, deoarece acesta-i ultimul număr care apare înainte ca redacţia noastră să intre într-un binemeritat concediu de odihnă, iar următorul ziar care va vedea lumina tiparului îl veţi primi/citi pe data de 2 Septembrie. Nu ne vom despărţi, însă, de cititorii ediţiei electronice a ziarului „Moldova Suverană”, variantă în care vom fi prezenţi zilnic cu articole variate, comentarii, ştiri, enciclopedie, evenimente diverse, descoperiri etc.
Ne aşteaptă o Toamnă cumplit de grea pentru destinele moldovenilor. Rafalele de mitralieră şi bubuiturile de tun din Ucraina par să contureze un război devastator. Ambiţiile megalomane de cuceritor depăşit de timp ale lui Vladimir Putin par să nu mai aibă limite. El şi linia dură a militarilor din anturajul lui riscă să transforme Rusia de astăzi într-o amintire, iar ei să-şi asume rolul de călăi ai propriului popor, dar şi ai altor naţiuni.
Lumea civilizată a Europei se autoiluzionează imaginîndu-şi că se poate negocia onest cu ruşii. Acest lucru nu s-a întîmplat niciodată în istorie. Iar acest lucru l-a înţeles extrem de precis, în anii 1980, fostul preşedinte american Ronald Reagan, care, pe 29 Ianuarie al aceluiaşi an, spunea: “Naţiunile pot să intre mai repede în necazuri dacă dau înapoi în loc să ţină piept pentru ceea ce cred”. El a crezut că un război pe care nu şi l-ar dori nimeni ar avea mult mai multe şanse să izbucnească dacă SUA ar demonstra că este o naţiune slabă şi nesigură. În raport cu ruşii, Reagan a ştiut că totul trebuie disputat pe picior de forţă şi să demonstreze cu argumente credibile faptul că americanii sînt dispuşi să îşi folosească puterea pentru a-şi proteja interesele. Pe termen scurt, orice negociere cu sovieticii este un joc fără miză. Doctrina Reagan şi-a dovedit eficienţa prin aceea că a stat la baza dezintegrării „imperiului răului” – URSS.
Agresiunea rusească din Ucraina trebuie să creeze nelinişti serioase statului R. Moldova, iar asta pentru că armata rusă de ocupaţie nu a plecat niciodată de aici după dezintegrarea URSS, Moscova atentează permanent la integritatea teritorială a Moldovei prin nucleele subversive din Găgăuzia, Bălţi sau Taraclia, a declarat război economic ţării, o şantajează şi apelează la cele mai criminale operaţiuni pentru a-i sabota parcursul pro-european civilizat.
Norii negri ai unui alt război mondial se prefigurează ameninţător şi prin aceea că în diferite colţuri ale lumii există conflicte ce par ireconciliabile şi altele îngheţate, dar gata să izbucnească. Israelul şi Palestina se pare că vor să joace o carte războinică decisivă, Irakul este în clocot, Afganistanul poate oricînd să se reaprindă, Siria are nevoie de încă o scînteie, în America Latină oricînd poate fi aprins fitilul războiului şi tot aşa. Peste toate acestea, însă, rolul unui al doilea Hitler şi l-a asumat preşedintele rus Putin, care, cel puţin în raport cu Moldova, Ucraina sau Georgia, este teroristul şi distrugătorul sîngeros al civilizaţiilor.
Rusul din sufletul moldoveanului
Aşa cum armata rusă nu a părăsit nici pînă în clipa de faţă R. Moldova, nici Rusia în toate reprezentările ei nu a plecat din această ţară ce se pretinde independentă. Ca să înţelegem mai bine neruşinarea agresivă rusească, nu trebuie decît să ne întrebăm simplu, civil: Pe cine pacifică armata rusă în Transnistria? Faţă de ce agresori închipuiţi îi „apără” ruşii pe transnistreni? Practic, armata rusă de acolo îi oprimă efectiv pe cetăţenii moldoveni şi apără pe teroriştii puşi tot de ruşi ca să conducă această regiune separatistă.
La modul general vorbind, se pare că moldovenii n-au avut niciodată voinţa fermă de a scăpa de ruşi, aşa cum a fost în cazul bravilor baltici. La fel s-a întîmplat şi cu ucrainenii şi iată unde au ajuns. Practic, în orice casă de moldovean există ceva rusesc de care nu se poate despărţi, iar aici nu-i vorba despre căsătoriile mixte. Toţi, dar absolut toţi moldovenii sînt dependenţi de televiziunile şi posturile de radio ruseşti, iar alţii şi de presa scrisă de limbă rusă. Oricîte pretexte ar invoca – nevoia de ştiri, pasiunea pentru o emisiune de divertisment, sport, filme etc. –, dependenţa de mass-media rusească le conservă sau le dezvoltă afecţiuni pentru o Rusie care i-a cucerit pe moldoveni, i-a umilit, ucis şi i-a urît permanent.
Instinctual, moldoveanul este mai interesat de ce se întîmplă în Rusia decît de evenimentele din România, Polonia, Franţa, în general în UE, în care ţara parcă ar vrea să se integreze. Nu vi se par bizare, împotriva naturii aceste instincte sau opţiuni, în condiţiile în care Rusia a făcut şi continuă să facă cel mai mare rău posibil Moldovei, iar UE, la modul cel mai concret cu putinţă, este cea datorită căreia ţara rezistă şi există din perspective economice, bugetare, bancare, sociale, investiţionale etc.? Rusul din sufletul moldoveanului se încăpăţînează să plece deoarece a găsit o gazdă slabă, ori naivă, ori ignorantă, ori lipsită de demnitate şi tărie, ori deprinsă cu jugul primitiv…
Toamna, în care se numără voturile cumpărate, agresiunile, trădările…
După cum v-am mai spus şi în alte împrejurări, Alegerile parlamentare din 30 Noiembrie înseamnă cea mai decisivă cumpănă din istoria ţării. Practic, aceste alegeri decid definitiv viitorul R. Moldova. Aceste alegeri echivalează cu un Război autentic dintre Moldova şi Rusia. Moldova, în numele unui destin european ce trebuie să-i fie natural, trebuie să „înfrîngă” o Rusie care nu-i permite integrarea în UE, o Rusie care vrea să-i cucerească şi teritoriul, nu doar sufletul.
Populaţia este divizată, manipulată şi dezinformată mai mult decît oricînd de către forţele fidele Rusiei. Moldovenii sînt dezamăgiţi de guvernanţi pentru că nu le-au oferit ce li s-a promis. Tinerii se simt trădaţi şi folosiţi. Foarte mulţi dintre moldoveni nu mai ştiu cu cine să voteze. O categorie însemnată de cetăţeni va fi tentată să-i voteze pe comunişti din răzbunare, fără să intuiască faptul că asta echivalează cu o sinucidere. Toate aceste lucruri se întîmplă din cauză că, timp de cinci ani, guvernanţii „pro-europeni” nu i-au informat cu nimic despre ce se află dincolo de aparenţe.
Da, avem o guvernare sinucigaşă, cu politicieni care, deşi sînt aliaţi politici, se luptă între ei cu o rivalitate cruntă, dar dincolo de meschinăria, rapacitatea şi lipsa de deschidere a liderilor politici pro-europeni faţă de oamenii de rînd, în R. Moldova este prezentă o UE care are grijă ca această ţară să se dezvolte, îi oferă asistenţă, consultanţă şi ajutoare financiare uriaşe, pe care Rusia ar fi incapabilă să le dea, iar ţara n-ar mai exista fără ele. De cinci ani, în Moldova, UE se află aproape în fiecare sat, în fiecare drum construit sau reparat, în şcoli, spitale, staţii de epurarea apelor, categoria micilor şi mijlociilor întreprinzători, în reforma instituţională a statului etc., sectoare în care UE, ţările europene în particular şi SUA investesc şi oferă ajutoare pentru ca ţara şi moldovenii s-o ducă mai bine.
Toate acestea riscă să se transforme în ruine dacă vor veni comuniştii la guvernare, iar asta şi pentru că ruşii şi Uniunea Vamală nu vor oferi R. Moldova nici măcar 1% din tot ceea ce au oferit europenii şi americanii. Indiferent de nemulţumirile pe care ni le-au produs actualii guvernanţi, moldovenii au datoria patriotică, faţă de copiii lor şi viitorul civilizat şi prosper al ţării, să nu-i voteze pe comuniştii care vor să ducă ţara în Uniunea Vamală. Chiar dacă pare că moldovenii sînt blestemaţi să nu aibă parte de politicieni pro-europeni model, ei au obligaţia morală majoră, decisivă de a vota pentru viitorul european al Moldovei.
Moldovenii care îşi vor vinde un vot forţelor pro-ruseşti îşi vor vinde efectiv ţara şi viitorul civilizat şi demn al urmaşilor lor. Lupta din Toamnă dintre agenţii ruşilor şi Moldova europeană va fi cruntă, lipsită de milă şi pentru care sînt alocate sume uriaşe de bani ruseşti, ultimii bani pe care îi va da Rusia pentru Moldova, chiar şi dacă o va cuceri pentru minciuna numită Uniunea Vamală. Să sperăm că toate acestea nu vor fi acoperite de un război nimicitor provocat de Putin!
La bună vedere, dragi cititori! Începînd cu 2 Septembrie, data apariţiei următorului număr al ziarului, vă vom raporta, vă vom spune absolut tot ceea ce am descoperit în acest răstimp, ce nelegiuiri au mai făcut politicienii sau marii bandiţi, ce combinaţii mai complotează, dar şi despre lucrurile bune care se vor întîmpla, mai cu seamă despre prezenţa masivă de într-ajutorarea UE în R. Moldova.