CINE AR PUTEA FI CANDIDATUL DE VICEPREȘEDINTE AL KAMALEI HARRIS

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a devenit, de duminică seară, favorita să obțină nominalizarea democrată în alegerile din noiembrie după retragerea președintelui Joe Biden. Harris va trebui să-și aleagă în următoarele zile și un candidat pentru funcția de vicepreședinte, iar șase democrați s-ar putea afla pe lista scurtă.

În mod obișnuit, candidații prezidențiali își aleg un partener de campanie care să le dea un avantaj electoral (fie pentru că vin dintr-un stat competitiv în care contează chiar și cîteva mii de voturi în plus, fie pentru că acoperă unele goluri pe care le-ar putea avea un candidat prezidențial).

De asemenea, candidatul pentru vicepreședinte poate să fie și un viitor succesor pentru candidatul prezidențial – de-a lungul istoriei recente, mai mulți vicepreședinți au candidat la prezidențiale și au obținut și nominalizarea – în 1992, vicepreședintele George H. W. Bush a candidat cu succes și a obținut un mandat prezidențial; în 2000, vicepreședintele Al Gore a candidat, dar a fost învins de George W. Bush; Joe Biden, vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, a candidat în 2020 după ce a declinat candidatura în 2016.

În prezent, mai multe nume au fost vehiculate drept posibili candidați de vicepreședinte. De asemenea, niciun democrat nu a vorbit pînă acum de posibilitatea de a se înscrie în cursa pentru a obține nominalizarea la președinție împotriva lui Harris.

 

Gretchen Whitmer

Guvernatoarea statului Michigan este una dintre cele mai populare politiciene democrate din țară și este considerată, de asemenea, un potențial succesor pentru 2028, dincolo de posibilitatea de a deveni candidata pentru vicepreședinte.

Whitmer a fost luată în calcul ca posibil candidat de vicepreședinte și în 2020. Ea este guvernatoarea unui stat absolut crucial pentru democrați în 2024. Michigan face parte din suita de state din așa-zisul „Rust Belt”, centura de state industriale de care democrații au nevoie pentru a cîștiga alegerile prezidențiale.

Michigan, Wisconsin și Pennsylvania i-au dat victoria lui Trump în 2016, deși erau considerate, la acea vreme, state sigure pentru democrați și parte a așa-zisului „Zid Albastru”. În 2020, ele l-au repudiat pe Trump, alegîndu-l pe Biden și consolidînd victoria acestuia față de rivalul său neofascist.

Alegerea lui Whitmer drept candidată ar putea să consolideze votul democrat în Michigan și în celelalte state „Rust Belt” și să ajute la cîștigarea acestuia.

 

Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei a fost luat, de asemenea, în calcul de mai multe ori drept posibil candidat de vicepreședinte sau chiar de înlocuitor al lui Joe Biden, înainte ca acesta să-și anunțe retragerea.

Deși în presa americană se vorbește de Newsom ca de un posibil candidat de vicepreședinte pentru Harris, alegerea lui este foarte puțin probabil din motive tehnice – Newsom și Harris sînt amîndoi din California, iar constituția americană prevede că dacă ambii candidați sînt din același stat, ei trebuie să renunțe la voturile electorale ale acelui stat. În condițiile în care cele 54 de voturi electorale ale Californiei sînt esențiale pentru democrați și vor fi cîștigate aproape cu siguranță de aceștia, Newsom este puțin probabil să fie ales.

În plus, Newsom este un candidat care a fost țintit des de mașinăria de propagandă republicană și este considerat un politician cu probleme de imagine în afara statului său de origine.

 

Mark Kelly

Mark Kelly, în vîrstă de 60 de ani, este senator din partea statului Arizona din 2020 și a fost astronaut NASA și pilot de vînătoare al Marinei Americane.

Kelly poate fi o alegere care să-i consolideze Kamalei Harris votul în statul Arizona, un alt stat competitiv care i-ar putea asigura o victoria rapidă în fața lui Trump.

Pentru republicani și Trump, Arizona este un stat esențial, iar pierderea acestuia ar duce, foarte probabil la înfrîngerea în alegeri.

Kelly ocupă, în prezent, locul de senator al lui John McCain, republicanul care a candidat împotriva lui Obama în 2008 și care s-a profilat, înainte de moarte, drept principalul adversar al lui Trump în interiorul partidului.

Kelly și-a anunțat deja susținerea fermă pentru Harris.

 

Andy Beshear

Guvernatorul din statul Kentucky, în vîrstă de 46 de ani, ales în 2019 și reales anul trecut într-o victorie răsunătoare, ar putea să ofere democraților un avantaj în statele roșii.

Kentucky este considerat stat roșu la nivel prezidențial și este puțin probabil ca el să fie cucerit de democrați, însă Beshear este un guvernator popular care ar putea să-i dea Kamalei Harris șanse mai mari de victorie în Georgia, un statul din Sudul american care rămîne extrem de competitiv și fără de care Trump are șanse extrem de mici să mai cîștige.

Beshear este unul dintre moderații de la dreapta consensului democrat și ar puta să consolideze inclusiv votul independenților.

 

Roy Cooper

Guvernatorul statului Carolina de Nord este un alt politician democrat dintr-un stat ușor competitiv care ar putea să ofere Kamale Harris un avantaj serios în lupta cu Trump.

Deși Carolina de Nord este mai „roșie” decît alte state competitive și a fost cîștigată de Trump și în 2016 și în 2020, ea este încă un stat care poate fi cîștigat democrați.

Cooper e guvernator în acest stat din Sudul american din 2017 și nu mai poate candida pentru încă un mandat.

 

Josh Shapiro

Guvernatorul statului Pennsylvania, în vîrstă de 51 de ani, ar putea fi și el un posibil vehicul electoral pentru candidata Harris, dîndu-i șansa unei posibile victorii mai ușoare în Pennsylvania, un alt stat crucial pentru democrați.

Shapiro e guvernator din 2023, iar înainte a fost procuror general al statului din 2017. El este unul dintre democrații care și-au anunțat deja susținerea pentru Kamala Harris.

 

J. B. Pritzker

Guvernatorul statului Illinois, Pritzker a mai fost vehiculat și drept posibil candidat prezidențial grație poziției sale din partid și a abilităților de obținere de fonduri pentru campaniile sale. El se află la al doilea mandat de guvernator în Illinois, un stat sigur pentru democrați în alegerile prezidențiale.

Faptul că Illinois nu este un stat competitiv ar putea să fie un argument contra pentru Pritzker, a cărui candidatură nu ar oferi mari avantaje electorale. De asemenea, el nu și-a anunțat încă susținerea pentru Harris.

 

Pete Buttigieg

Actualul secretar al transporturilor în administrația Biden, Buttigieg are avantajul că a fost cîștigător al preliminarelor din Iowa în 2020, o victoria surpriză care i-a cimentat reputația în interiorul Partidului Democrat, în ciuda faptului că nu are o istorie electorală nici bogată, nici de prea mare succes.

Buttigieg este, de asemenea, un democrat centrist spre conservator, mult mai aproape de Kamala Harris decît alți posibili candidați. Pe de altă parte, el nu ar oferi vreun avantaj electoral evident în aritmetica electorală a statelor în Colegiul Electoral.

Sursa: digi24.ro

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47