CHIŞINĂUIENII ŞI OASPEŢII CAPITALEI AU SĂRBĂTORIT HRAMUL ORAŞULUI
De Hramul oraşului Chişinău, luni, 14 octombrie, locuitorii capitalei şi oaspeţii au sărbătorit în centrul urbei. Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt s-a transformat într-un loc unde s-au înt]lnit meşteri populari şi comercianţi de frigărui, plăcinte şi vin. Sărbătoarea a fost deschisă de primarul general, Dorin Chirtoacă. Edilul, a făcut un gest simbolic şi a dat cep unui butoiaş cu vin la începutul sărbătorii.
Oraşul Chişinău a împlinit 577 de ani de la prima atestare. Primarul capitalei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au inaugurat evenimentul prin depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, după care a urmat Sfînta Liturghie de la Catedrala „Naşterea Domnului”. „Sărbătoarea după slujba de dimineaţă începe evident printr-un păhărel de vin şi o masă gospodărească”, i-a îndemnat pe cei din Piaţa Marii Adunări Naţionale edilul.
Manifestările artistice au începute de renumitul Ansamblu de dansuri populare „Joc”. Mai apoi, Garda de Onoare a Muzeului Unirii din oraşul romînesc Alba Iulia a reconstituit o bătălie istorică dintre daci şi romani. În Piaţa Marii Adunări Naţionale au mai evoluat şi artiştii Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, formaţia Chatarsis, iar surpriza serii a fost interpreta din Romînia, Andra. Sărbătoarea s-a încheiat, tradiţional, cu focuri de artificii.
Poliţia nu a înregistrat cazuri excepţionale. Pe parcursul zilei doar şoferii au avut de suferit din cauza perturbării traficului. Transportul nu putea circula pe bulevardul central Ştefan cel Mare şi Sfînt, iar traficul pe străzile adiacente a fost greoi din cauza automobilelor parcate neregulamentar.
În aceeaşi zi, şeful statului, Nicolae Timofti, a mers în oraşul Floreşti ca să sărbătorească Hramul localităţii din care este originar. Premierul Iurie Leancă a vizitat satul Săiţi, raionul Căuşeni, grădiniţa căruia a fost mistuită de flăcări, şi a promis că Guvernul va căuta bani ca să o renoveze. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a participat la festivităţile dedicate Hramului oraşului Briceni.
Sursă: IPN