„CERTATEANUL” MULTIMILIONAR ION STURZA PE VREME DE CORONAVIRUS

Critică meschin guvernarea, dar el ce face?

Personajul Ion Sturza este unul dintre cei mai bizari, controversaţi şi plini de sine moldoveni. Acest „certăţean” multimilionar în euro a fost prim-ministru vreo 10 luni, în 1999. Nici un alt fost premier din istoria Republicii Moldova nu a fost şi nu este, măcar într-o proporţie de 1% din cît este el, atît de mediatizat. Atît de mult şi-a aureolat cele 10 luni amărîte de aflare în fruntea Guvernului încît nu ai cum să nu-l suspectezi că îi consideră pe moldoveni nişte amnezici total, o masă amorfă de oameni fără memorie.

Oamenii, însă, îşi amintesc prea bine că în perioada guvernării lui ţara trecea prin cele mai negre momente din existenţa ei. Era, să reţinem, guvernată de un premier multimilionar. În schimb, moldovenii, în locul salariilor şi pensiilor care nu erau plătite cu lunile la rînd şi nici recuperate din urmă, erau răsplătiţi cu ajutoare umanitare primite de pomană din Occident – îmbrăcăminte şi încălţăminte la mîna a doua, alimente expirate etc. Pe fondul acestei sărăcii negre, criminalitatea atinsese apogeul. Mulţi oameni erau ucişi şi pentru 50 de lei. Chiar îmi amintesc de cazul unui fost poliţist care a împuşcat un şofer de maxi-taxi ca să-l jefuiască de 88 de lei. A declarat că a făcut crima deoarece nu avea ce mînca. Pe acest fundal, ţara şi moldovenii erau jefuiţi şi furaţi de mafioţi şi politicieni milionari. În timp ce ei îşi sporeau milioanele, poporul gemea de foame.

Ca să-i prostească pe moldoveni, de atunci şi pînă acum, de rînd cu cîţiva acoliţi, Sturza spune că a condus cel mai proeuropean Guvern şi că era gata-gata să bage ţara în UE. O aiureală totală! De parcă era posibil ca UE să primească o ţară atît de săracă, înapoiată în raport cu standardele europene, coruptă şi controlată de lumea criminală! Cu toate acestea, după ce nu a mai fost premier, Sturza şi-a autoasumat rolul unui fel de mare înţelept, o autoritate morală, politică şi economică ale cărei critici şi sfaturi trebuie ascultate şi urmate fără crîcnire de către politicieni, guvernanţi şi Preşedinţi de ţară.

În toate postările şi „analizele” emise, în calitate de „fost premier experimentat” şi de mare om de afaceri care învîrte sute de milioane de euro, Sturza atacă absolut orice acţiune a guvernanţilor nu din perspectiva unor erori reale, ci ca unul care vrea să ne facă să pricepem că ţara ar duce-o mai bine dacă ar fi el premier. Concomitent, el manipulează atunci cînd sugerează ori afirmă clar că vrea binele acestei ţări şi că îi pasă de soarta moldovenilor, pe care, în realitate, îi priveşte dispreţuitor, cu aere de om ce a ajuns de la coada vacii un milionar scăpătat.

Acum, cînd întreaga planetă este cutremurată de pandemia de coronavirus, toţi marii bogătaşi ai lumii, vedete, sportivi etc. donează milioane de dolari şi euro nu doar ţărilor lor, ci şi altora, inclusiv organizaţiilor internaţionale implicate în contracararea pandemiei şi ajutorarea oamenilor şi statelor afectate.

Şi în România, ţară a cărei cetăţenie o deţine şi Sturza şi unde derulează afaceri profitabile, spre exemplu, gălăgiosul milionar Gigi Becali a donat un milion de euro pentru cercetarea şi contracararea a pandemiei, a plătit unei fabrici să confecţioneze exclusiv doar echipamente de protecţie împotriva coronavirusului pentru a fi distribuite gratuit în România, a ajutat şi ajută cazuri particulare în aceste momente etc. Sportivi ca Simona Halep, marea campioană de tenis, şi mulţi alţii donează sume importante de bani pentru cercetare, echipamente de protecţie şi sprijinirea medicilor din toate perspectivele.

În Republica Moldova, doar Preşedinţia, Guvernul, conducerea Parlamentului, Ministerul Sănătăţii, celelalte structuri de Stat şi Primăria Chişinăului la o scară mai largă sînt angrenate în lupta cu pandemia – alocare de suport financiar din bugetul de Stat pentru sporirea capacităţii de tratare, prevenire şi eradicare a pandemiei, redistribuirea fondurilor băneşti constituite din donaţii, păstrarea ordinii publice la nivel naţional spre a se preveni amplificarea unei panici de proporţii şi restul rigorilor ce le cuprinde „starea de urgenţă”.

Ce face, însă, în aceste vremuri de restrişte, marele comentator, arbitru politic şi multimilionar Ion Sturza pentru ţara lui, pentru concetăţenii săi? Oferă doar vorbe, dar Doamne fereşte să-i treacă prin minte să doneze şi el măcar un milion de euro drept contribuţie în lupta pentru eradicarea pandemiei! Un milion de euro pentru Sturza, prin comparaţie, este exact ceea ce înseamnă pentru noi o sută de lei donată din salariul nostru!

Dacă ar fi într-adevăr un umanist, un om generos cu poporul său căruia are ce să-i datoreze, măcar dacă ne gîndim la şcolile absolvite, la funcţiile bugetare deţinute etc., dar nu un zgîrcit, un meschin şi un cinic fără pereche, Sturza nici nu ar simţi că a pierdut ceva dacă ar fi donat măcar un milion de euro oamenilor şi poporului său aflaţi la greu! Ca să ştiţi cine-i Sturza! La asta să vă gîndiţi atunci cînd îl vedeţi cum ne dă sfaturi „înţelepte” din spatele ecranelor de televiziune! Un manelist sub acoperire!

Mihai CONŢIU