CENUȘĂ A ANALIZAT ASPECTELE SUSPENDĂRII LICENȚELOR A 6 POSTURI TV DIN R. MOLDOVA
Analistul politic, Dionis Cenușă, spune într-o postare pe canalul său de telegram că decizia guvernului de a suspenda licențele a 6 posturi TV are cîteva aspecte care trebuie analizate cu atenție.
Potrivit lui, suspendarea licențelor pare a fi mai degrabă o decizie politică, decît una practică. Or, spune Cenușă, guvernarea a adoptat recent modificări serioase în Codul Audiovizualului, care permite penalizara dură a surselor media care dezinformează, inclusiv suspendarea licenței.
”Decizia de a elimina temporar de pe piața media a șase posturi TV relaționate cu Rusia într-o formă sau altă nu este nicidecum o urgență. Funcționarea acestor posturi nu a permis nicidecum mobilizarea protestelor, organizate de către Șor”, spune analistul.
Totodată, acesta spune că suspendarea RTR, Pervîi și NTV este o preluare întocmai a sancțiunilor UE din cel de-al nouălea pachet de sancțiuni (o modalitatea de a transpune sancțiunile europene împotriva Rusiei în legătură cu agresiunea rusească împotriva Ucrainei).
”Celelalte trei posturi TV - TV6, Orhei TV și Accent TV - au fost adăugate la pachet pentru a elimina concomitent alte surse de informare pe care Șor și Socialiștii le utilizează pentru comunicarea cu publicul său și respectiv mobilizarea segmentelor nemulțumite din societate împotriva guvernării. Guvernarea induce publicului ideea că eliminarea posturilor TV este crucială pentru securitatea națională a țării. Întrebarea care persistă este de ce autoritățile nu folosesc noul Cod al Audiovizualului care prescrie măsuri concrete pentru dezinformare. În schimb, autoritățile decid să folosească discursul geopolitic și narațiunile privind securitatea pentru a găsi scurtături”, menționează Cenușă.
Potrivit analistului, este curios faptul că în aceeași decizie a guvernului este decisă achiziționarea de gaze naturale la un preț de circa 1,100 euro de metri cubi, ceea ce este cu aproape 300 de euro mai scump decît gazul achiziționat de la Gazprom.
”Această scumpire va trebuie să se reflecte cumva în tariful pentru consumator. Dar toată atenția publicului a fost distrasă de decizia de a elimina licențele celor 6 posturi TV. Același subiect diluează nemulțumirile legate de contractul pe furnizarea de energie electrică din regiunea transnistreană. Guvernarea își explica faptul că popularitatea sa aflată în declin se datorează în mare parte dezinformării rusești, care din motiva neclare nu a fost contracată de către Consiliul Audivizualului dominat de persoane apropiate de guvernare. Dacă lipsa de sprijin public se va menține în viitoarele sondaje, guvernării îi va fi foarte greu să găsească justificări credibile, avînd în vedere că au fost neutralizate toate sursele media majore”, precizează analistul.
Cenușă subliniază faptul că actorii externi trebuie să evalueze de o manieră imparțială această decizie și luînd în calcul noul Cod al Audivizualului, menționînd că autoritățile trebuie să evite utilizarea stării de urgență și legitimitatea externă privind aplicarea constrîngerilor în lupta cu alte surse de comunicare, care reflectă în mod critic calitatea actului de guvernare.
Reamintim că vineri, Comisia pentru Situații Excepțională, a decis suspendarea licenței a 6 posturi TV pe durata stării de urgență.
Decizia a fost dur criticată de partidele de opoziție.
Sursa: noi.md