CELULELE STEM VOR INLOCUI BISTURIUL IN OFTALMOLOGIE

O echipă de oameni de ştiință australieni a dezvoltat o nouă metodă pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boală degenerativă a ochiului. Testele clinice ar putea fi lansate în cursul anului viitor.

Cercetătorii au găsit o metodă cu care ar putea fi tratate boli ca degenerescența maculară legată de vîrstă, retinita pigmentară sau distrofia maculară. Tehnica constă în reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacienților. Celule sînt cultivate în laborator pe o peliculă adaptată şi apoi sînt grefate pe ochiul afectat. Pelicula de tip hidrogel poate fi apoi implantată pe suprafața interioară a corneei a pacientului printr-o mică incizie, membrana ajunsă opacă din cauza bolii, redevenind apoi transparentă. Pelicula e mai subțire decît un fir de păr (50 de micrometri) şi se resoarbe în mod natural după două luni, cînd ochiul devine din nou umed şi transparent. Compuşii nu creează probleme nedorite şi ajută țesuturile să se regenereze. Un mare avantaj al tehnicii este că pot fi regenerate şi înmulţite celule de la alt donator decît pacientul însuşi. O singură cultură ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienți.

Deocamdată au fost făcute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind în pregătire şi putînd fi efectuat anul viitor. Dacă metoda va funcționa, pelicula tip hidrogel ar putea revoluționa tratarea bolilor oculare, dînd rezultate mai bune decît transplantul de cornee donată. Circa 10 milioane de persoane din lumea întreagă suferă în prezent de o boală oculară. Chirurgia constituie un mijloc eficient de tratare a corneei, însă toate țările duc lipsă de organe pentru transplant. De aici importanța găsirii unor metode alternative.

Sursa: doctorulzilei.ro