Cea mai veche piesa de sah a stat ascunsa timp de 1300 de ani printre ruinele Califatului Abbasid

O tură (sau un turn) descoperită în 1991 ar putea fi cea mai veche piesă de şah din lume cunoscută pînă acum. Tura este o piesă din şah care în timpul jocului poate fi deplasată într-o direcţie, oricîte spaţii sunt necesare, sau poate fi menţinută în aceeaşi poziţie pentru a proteja alte piese pe tot parcursul meciului. O astfel de piesă de șah a fost găsită de către John Oleson împreună cu mai mulţi colegi arheologi de la Universitatea Victoria din British Columbia, Canada. Figurina din gresie, în formă rectangulară şi cu două protuberanţe în partea de sus asemănătoare unor coarne, a fost excavată în 1991 din nisipul dintre ruinele uneia dintre primele aşezări islamice în Iordania, care în secolul VII era un important punct comercial.

Chiar dacă pare diferită de turnurile din jocul de şah din prezent, este similară cu turele din cele mai vechi jocuri de şah cunoscute, în care acele piese erau modelate pentru a simboliza carele trase de cai. Cuvîntul „rook”, care în engleză înseamnă şi „tură” sau „turn” la jocul de şah, provine de la „rukh”, cuvîntul persan pentru car. Dacă această figurină din gresie este într-adevăr o tură, ar putea fi cea mai veche piesă de şah cunoscută pînă acum, cu o vechime de aproximativ 1300 de ani. 

„Există referinţe legate de jocul de şah în textele islamice, încă din anul 643, iar acest joc era foarte popular în lumea islamică”, potrivit unei prezentări făcute de Oleson şi citată de Live Science

„Cum jocul a fost adus probabil spre Vest, din India, de către neguţători şi diplomaţi, nu este o surpriză că dovezi timpurii ale acestuia ar trebui găsite în acest sit (din Iordania n.r.), de-a lungul unei rute comerciale folosită intens în epocă”, a precizat arheologul John Oleson în prezentarea susţinută în cadrul conferinţei anuale a Şcolii Americane de Studii Orientale, ce a avut loc la San Diego.

Jocul de şah a venit din India

Se crede că jocul de şah este originar din India, din urmă cu aproximativ 1500 de ani, de unde s-a răspîndit rapid către Vest şi apoi în întreaga lume. Oleson şi colegii săi au descoperit turnul în timpul săpăturilor desfăşurate în situl Humayma, aflat pe o veche rută comercială importantă din Sudul Iordaniei, care lega India de Orientul Mijlociu şi Apropiat. 

Humayma a prosperat timp de sute de ani şi a găzduit multe culturi, dovadă fiind structurile şi artefactele descoperite de-a lungul anilor, printre care se remarcă un fort roman, biserici bizantine, moschei islamice timpurii şi cîteva morminte în piatră care datează din primul secol al erei noastre.

Figurina din gresie a fost descoperită între ruinele aşezării islamice timpurii din secolul VII. Oleson precizează că, la vremea respectivă, în Humayma locuia puternica şi bogata familie Abbasidă, care mai tîrziu avea să preia puterea politică din regiune şi să instaureze califatul. Abbasizii erau la curent cu tendinţele din Siria şi Irak şi este posibil să fi adoptat de timpuriu jocul de şah, la scurt timp după ce s-au răspîndit peste naţiunile apropiate.

Deşi este imposibil de spus că figurina cu cele două coarne este cu siguranţă un turn de şah, Oleson afirmă că este cea mai probabilă explicaţie datorită locului în care a fost descoperită. Arheologii vor continua săpăturile în situl de la Humayma, sperînd să găsească şi alte artefacte valoroase.