CE SE FACE LA GUVERN

MAEIE are doi noi viceminiştri

Cabinetul de miniştri a aprobat pe 11 martie noi numiri în funcţie.

Astfel, Daniela Cujbă va ocupa fotoliul de viceministru al Afacerilor Externe. Pînă acum, ea era şefa Direcţiei generale integrare europeană la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar în perioada 2007-2011 a fost şefă a misiunii Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană, cu sediul la Bruxelles. În noua sa funcţie, Daniela Cujbă va continua să fie responsabilă de domeniul integrării europene. Ea cunoaşte limbile engleză, franceză şi rusă.

La fel, în funcţia de viceministru al Afacerilor Externe a fost numit Andrei Galbur, care este ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Acesta şi-a început activitatea la Ministerul de Externe în anul 1995. A activat în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova de la Viena şi de la Washington. Cunoaşte, la nivel intermediar, limbile rusă, engleză şi germană.

Tot pe 11 martie, Nicolae Eşanu a fost reconfirmat în funcţia de viceministru al Justiţiei.

România va susţine proiectele investiţionale în economia R. Moldova

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a discutat, la Bucureşti, cu Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, şi Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului ai României, aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul economic, precum şi extinderea acesteia în viitor.

Problematica interconexiunii electrice a Republicii Moldova cu piaţa europeană prin intermediul României a fost subiectul-cheie examinat de interlocutori. În context, Valeriu Triboi a reiterat intenţia R. Moldova de a construi liniile de tensiune înaltă pe direcţiile Vulcăneşti-Chişinău, Ungheni-Străşeni şi Bălţi-Suceava, care vor asigura această interconexiune.

De asemenea, părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea Memorandumului între Guvernele Republicii Moldova şi României privind proiectele de interconexiune a energiei electrice şi gazelor naturale, care urmează a fi negociat şi semnat în viitorul apropiat. Documentul va stabili lista proiectelor de interconexiune şi a celor conexe, termenele de realizare a interconexiunilor, precum şi modul de coordonare a proiectelor de către ambele părţi.

Interlocutorii au mai convenit ca după semnarea Memorandumului interguvernamental, în scopul sporirii eficienţei de implementare a proiectelor stipulate în acest document, să fie încheiat un acord interministerial, care să detalieze proiectele pe subproiecte şi etape de lucrări, cu stabilirea termenelor şi responsabilităţilor etc.

În cadrul discuţiilor miniştrii Andrei Dominic Gerea şi Mihai Tudose au reconfirmat disponibilitatea Executivului de la Bucureşti de a dezvolta relaţiile economice cu Republica Moldova pe toate dimensiunile şi de a continua implementarea proiectelor investiţionale în diferite sectoare ale economiei naţionale, inclusiv cel energetic.

R. Moldova va beneficia în continuare de programele finanţate de Suedia

Vicepremierul Stephane Bride, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, cu care a discutat despre continuarea programelor de suport în domeniul energiei durabile şi pentru ameliorarea climatului investiţional.

După o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în anul trecut în cadrul programele de suport finanţate de Guvernul suedez, cei doi oficiali au convenit continuarea acestora – în baza Strategiei Suediei pentru Europa de Est, Balcanii de Vest şi Turcia pentru perioada 2014-2020.

 “Avem nevoie de reforme imediate. Mi-am propus o agendă de comunicare directă şi deschisă cu mediul de afaceri pe toate platformele existente pentru a fi mai aproape de antreprenori şi a da mai multă eficienţă reformelor începute. Voi pune accentul pe eliminarea constrîngerilor reclamate de antreprenori şi sporirea competitivităţii pe pieţele externe. În această ordine de idei continuarea reformei regulatorii este imperativă”, a subliniat Stephane Bride.

La rîndul său, Ingrid Tersman a susţinut viziunea Ministerului Economiei asupra sporirii competitivităţii companiilor locale în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Totodată, diplomatul a dat asigurări în ceea ce priveşte continuarea sprijinului acordat ţării noastre în implementarea tuturor reformelor.

În încheiere Stephane Bride a exprimat recunoştinţă pentru sprijinul constant oferit ţării noastre de Regatul Suediei, inclusiv prin intermediul Proiectului pentru Consolidarea capacităţilor Ministerului Economiei în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile (2011-2015) cu un buget de 2,97 mln de dolari SUA şi Proiectului pentru Reforma în domeniul climatului investiţional (2012-2015) cu un buget de 3,2 mln de dolari SUA.

Întrevedere cu reprezentantul Rusiei la negocierile pentru soluţionarea problemei transnistrene

Viceprim-ministrul Victor Osipov a avut o întrevedere cu Ambasadorul cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, Serghei Gubarev.

Interlocutorii au discutat despre situaţia actuală şi perspectivele procesului de negocieri. În acest sens, vicepremierul a reiterat intenţia noului Guvern de a da un impuls pozitiv tuturor formatelor, create pentru a facilita reglementarea conflictului şi pentru a contribui la rezolvarea problemelor pe care actuala situaţie le generează pentru populaţia celor două maluri ale Nistrului.

În context, Victor Osipov a menţionat că în scurt timp va avea loc prima în acest an întîlnire de lucru a reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol. Vicepremierul a subliniat necesitatea de a renunţa la acţiunile contraproductive şi a îndrepta efortul participanţilor la proces în direcţia unor chestiuni de interes major pentru populaţie, pentru agenţii economici şi pentru comunităţile locale.

Ambasadorul Gubarev a declarat că susţine o asemenea abordare şi şi-a exprimat speranţa că ea va crea o atmosferă de lucru propice pentru continuarea procesului de negocieri într-o manieră productivă.

Prima întîlnire a reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol

Reprezentanţii politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Victor Osipov şi Nina Ştanski, vor avea pe 12 martie la ora 12.00 prima întîlnire de lucru din acest an.

Agenda propusă spre discuţie conţine mai multe subiecte de interes major pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, dar şi pentru procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Evenimentul se va desfăşura la sediul Misiunii OSCE din Chişinău, la care sînt invitaţi să asiste reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului „5+2”.

La finalul întîlnirii cei doi negociatori vor susţine un briefing comun de presă.

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Serbia

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Serbia. Cabinetul de Miniştri a aprobat pe 11 martie proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Guvernele celor două state privind abolirea regimului de vize.

Astfel, cetăţenii ţării noastre, deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor putea intra, tranzita şi rămîne temporar pe teritoriul Serbiei, pentru o perioadă ce nu depăşeşte 90 de zile în decurs de şase luni de la data primei intrări. Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat la şedinţa Guvernului că scutirea de viză nu va acorda beneficiarilor dreptul de a se angaja în cîmpul muncii în Serbia.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Serbia privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii acestora a fost întocmit la Bucureşti, România, la 23 decembrie 2014. Deocamdată nu se cunoaşte data exactă la care acesta va intra în vigoare.