CE SE FACE LA GUVERN
Serviciile de finanțare participativă vor fi accesibile pentru mediul de afaceri din Moldova
Sectorul privat din Republica Moldova va putea accesa finanțare alternativă celei bancare prin instrumente de crowdfunding sau finanțare participativă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului. Astfel, procesul de finanțare a afacerilor se va democratiza, iar antreprenorii vor putea atrage investiții direct de la cetățeni, prin intermediul platformelor electronice.
„Prin crearea cadrului legal pentru crowdfunding vom putea oferi micilor antreprenori surse alternative de finanțare, iar cetățenilor - noi instrumente investiționale. Astfel, vom impulsiona dezvoltarea unui sector în ascensiune în occident, care de mult timp era așteptat și în Republica Moldova. Totuși, statul va oferi în continuare sprijin prin intermediul Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului, care a venit cu multe programe noi în ultimul timp”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în ședința Guvernului.
Potrivit documentului, activitățile de business se vor desfășura pe platforme electronice și prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice, iar plățile și tranzacțiile procesului de finanțare participativă vor avea loc exclusiv prin virament bancar și instrumente de plată oferite de societățile de plată.
Serviciile de finanțare participativă au printre obiective: promovarea dezvoltării durabile a IMM-urilor prin îmbunătățirea mediului juridic și economic; asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii; crearea unui mediu investițional atractiv pentru IMM-uri; dezvoltarea economiei prin dezvoltarea companiilor care, la rîndul lor, atrag investiții mai mari, achită impozite mai mari, creează noi locuri de muncă, ceea ce conduce la creșterea nivelului de trai al populației.
Finanțarea participativă sau crowdfundingul reprezintă o modalitate de democratizare și extindere a accesului la capital, facilitînd astfel comunitatea investițională în selectarea sectoarelor antreprenoriale ale economiei care necesită fonduri de capital și care, de altfel, au acces limitat la sursele de finanțare tradițională.
Ajutorul pentru perioada rece a anului acoperă un număr mai mare de familii în acest sezon
Mai multe familii defavorizate din Republica Moldova pot beneficia de ajutor lunar, în valoare de 700 de lei, acordat în perioada 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023. Guvernul a aprobat majorarea, de la 2,2 pînă la 2,6 a plafonului pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului. Astfel, va fi asigurată continuitatea prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în cazul anulării stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, Guvernul a aprobat extinderea termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului pînă la 40 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Această ajustare este necesară din cauza majorării volumului de muncă al personalului din structurile de asistență socială, în contextul implementării mai multor măsuri noi de protecție socială destinate suportului populației defavorizate în sezonul rece al anului.
Refugiații din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova
În Republica Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an. Un proiect de hotărîre de Guvern a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.
Persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an. Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect. Astfel, proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării.
Totodată, proiectul conține prevederi referitoare la condițiile pentru acordarea protecției temporare, drepturile și obligațiile beneficiarilor, procedurile privind obținerea documentului de identitate și atribuțiile instituțiilor implementatoare privind accesul la drepturile fundamentale asigurate în cadrul normativ.
La fel, proiectul va contribui la asigurarea și garantarea dreptului la nereturnare în țara de origine a persoanelor strămutate din Ucraina, stabilirea expresă a drepturilor la servicii și măsuri de cazare, asistență socială, medicală și de educație, asigurarea protecției împotriva abuzurilor, exploatării și discriminării.
Necesitatea elaborării proiectului a fost dictată urmare a gestionării fluxului masiv de persoane strămutate, generat de războiul din țara vecină, precum și pentru alinierea la legislația Uniunii Europene.
40 de burse de studii vor fi acordate anual de R. Moldova și Ucraina, în baza unui acord
40 de burse, pentru diferite cicluri de studii, vor fi acordate anual de Republica Moldova și Ucraina, în baza Acordului semnat între cele două state privind cooperarea în domeniul învățămîntului superior. Documentul a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.
Acesta prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a 25 de burse pentru studii de licență sau master, 10 - pentru studii de doctorat și 5 burse pentru realizarea stagiilor științifice și pentru personalul didactic.
Acordul are scopul de a dezvolta relațiile de cooperare bilaterală între Republica Moldova și Ucraina în domeniul învățămîntului superior și de a crea oportunități de pregătire și perfecționare a specialiștilor de înaltă calificare pe diferite domenii ale economiei.
De asemenea, se urmărește încurajarea colaborării ambelor state prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și ale altor organizații internaționale.
Acordul dintre Republica Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul învățămîntului superior a fost semnat la 6 decembrie 2022, în cadrul vizitei prim-ministrei Natalia Gavrilița la Kiev.
Sportul de performanță va fi finanțat în baza unui nou regulament
Federațiile sportive naționale vor fi finanțate în baza unui nou regulament, aprobat de Executiv. Documentul stabilește modul și condițiile de finanțare a sportului de performanță, valoarea fondului de bază pentru ramurile de sport olimpice și paralimpice, a fondului performanțelor sportive pentru ramurile de sport olimpice, paralimpice și neolimpice și fondului de rezervă al organului central de specialitate.
De asemenea, documentul reglementează procedura de depunere a cererilor de finanțare din fondurile menționate, de evaluare a dosarelor depuse, de comunicare a rezultatelor și de soluționare a contestațiilor, precum și procedura de încheiere a contractelor de finanțare.
Bugetul aprobat al Ministerului Educației și Cercetării pentru finanțarea federațiilor sportive naționale, conform Calendarului acțiunilor sportive, este de 47 de milioane de lei. 15% din acești bani vor fi direcționați către ramurile de sport olimpice și paralimpice, 65% vor fi acordate pentru performanțele sportive înregistrate în sporturile olimpice/paralimpice și neolimpice, iar 20% vor constitui fondul de rezervă al autorității centrale de specialitate în domeniul culturii fizice și sportului.
Modelul uniformelor purtate de angajații MAI va fi unificat
Angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor purta același timp de uniformă, indiferent de subdiviziunea în care activează. Cabinetul de miniștri a aprobat normele și modalitatea de echipare cu uniformă a funcționarilor publici cu statut special, militarilor și elevilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Diferențierea angajaților MAI se va face prin însemnele identificabile ale uniformei, fapt ce va permite exercitarea conformă atît a drepturilor, cît și a obligațiilor fiecărui angajat în raport cu cetățeanul. Menționăm că nu vor fi generate modificări ce țin de însemnele corporative și heraldice, care indică identitatea subdiviziunilor MAI, sau steme, embleme şi alte însemne de identificare publică.
Totodată, va fi reglementat și dreptul de echipare cu uniformă a funcționarilor publici cu statut special din cadrul aparatului central al MAI, Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA), Inspectoratul de Management Operațional (IMO), Academia „Ștefan cel Mare”, Serviciul Tehnologii Informaționale (STI), Biroul Migrație și Azil (BMA), Clubul sportiv central „Dinamo”.
Confecționarea noilor uniforme se va realiza eșalonat, după epuizarea stocurilor existente de uniforme, iar hotărîrea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Sursa: gov.md