CE SE FACE LA GUVERN

Sînt instituite trei tipuri de semnături electronice

Trei tipuri de semnături electronice, cu valoare juridică şi grad diferit de protecţie, sînt instituite printr-un proiect de lege aprobat astăzi, 17 decembrie, de către Guvern. Semnătura electronică simplă şi cea avansată necalificată vor fi utilizate preponderent în relaţiile dintre agenţii economici, iar semnătura electronică avansată calificată – în interacţiunea dintre autorităţile publice şi pentru prestarea serviciilor electronice populaţiei. Aceasta va fi aplicată în buletinul de identitate electronic. Aplicarea semnăturii electronice şi a documentului electronic este o prevedere a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie adoptat de către Parlament. Termenul de valabilitate al certificatului cheii publice a utilizatorului se va stabili de către prestatorul de servicii de certificare, dar nu poate depăşi un an. Proiectul de lege obligă prestatorii de servicii să păstreze cel puţin 15 ani informaţia despre semnătura electronică. Din 1 martie 2014, în Republica Moldova va fi eliberat buletinul de identitate electronic cu semnătura digitală încorporată.

Un nou vicedirector la Turism

Printr-o decizie aprobată de guvern pe 17 decembrie, Stanislav Rusu a fost numit în calitate de vicedirector general al Agenţiei Naţionale a Turismului. Rusu este absolvent al facultăţii de drept public a USM şi al facultăţii relaţii economice internaţionale a ASEM. A lucrat în diferite funcţii atît în cadrul Agenţiei, cît şi în alte structuri ce ţin de domeniul turismului. Vorbeşte liber engleza, franceza, rusa. Prin altă decizie a fost eliberat din funcţia de vicedirector general al ANT Adrian Cucer, în legătură cu trecerea la alt lucru.

Corpul judecătoresc s-a schimbat în proporţie de 20% în ultimii doi ani

În ultimii doi ani, corpul judecătoresc din Republica Moldova s-a schimbat în proporţie de 20%. Schimbări sesizabile vor mai avea loc şi după ce va fi votat pachetul anticorupţie şi vor apărea mai multe mecanisme de responsabilizare a judecătorilor, afirmă ministrului justiţiei, Oleg Efrim. În cadrul unei conferinţe la tema integrării europene a Republicii Moldova, oficialul a menţionat că angajaţii corpului judecătoresc vor pleca de bună voie din sistem după ce vor fi supuşi testelor de integritate. Pachetul anticorupţie va veni şi cu alte măsuri, aplicarea cărora va duce la „curăţarea” sistemului de judecători corupţi. Potrivit ministrului, lucrurile în sistemul justiţiei se schimbă şi datorită factorului extern – presiunea din partea Uniunea Europene. Au apărut primele cazuri de reţinere a unor judecători corupţi. Oleg Efrim a adăugat că rolul politicului este decisiv în reformarea sistemului. Parlamentul are obligaţia să desemneze 3 profesori de drept în Consiliul Superior al Magistraturii şi să nu greşească în alegerea sa. „Sînt obligat să privesc încrezător în viitor, în pofida faptului că nu am niciun fel de influenţă decisivă privind constituirea corpului de judecători, dar sînt primul care va suporta consecinţele pentru neatingerea rezultatelor, alături de Guvern”, a spus Oleg Efrim.

Utilaje în leasing pentru vinificatori

Începînd cu anul viitor, producătorii de vin vor putea achiziţiona utilaje în leasing, în cadrul unui program pentru care Guvernul a contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) un împrumut de 75 de milioane de euro. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că producătorii de vin au nevoie de utilaj performant pentru a face faţă provocărilor, iar povara contractării unor credite de la bancă, chiar cu dobîndă joasă, este mare. Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, a comunicat că BEI a debursat deja 25 de milioane din bugetul total al programului. În scurt timp., urmează să fie creat şi un fond de creditare, care va fi un sprijin pentru producătorii cu datorii istorice la bănci după embargoul la vin impus de ruşi în 2006.

700 de locuinţe sociale urmează a fi construite pînă în 2018

Pînă în 2018, în Moldova vor fi construite circa 700 de locuinţe sociale, în cadrul fazei a doua a proiectului finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a comunicat ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, într-o emisiune la Radio Moldova. Costul total al proiectului este de 20,4 mln euro. Împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acoperă 65% din buget (13,4 mln euro). Contribuţia autorităţilor publice locale este de 35% din valoarea proiectului. E vorba atît de contribuţie nefinanciară (terenuri, lucrări), cît şi de bani. Actualmente locuinţe sociale se construiesc în raioanele Călăraşi, Sîngerei şi recent au început în Briceni. În curînd, lucrări vor fi iniţiate şi în raioanele Leova, Hînceşti, Ialoveni şi Soroca.

Sursa: IPN

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
03.01.25 - 13:31
05.01.25 - 12:27
03.01.25 - 13:33