CE SE FACE LA GUVERN

Executivul a aprobat Strategia în domeniul protecţiei consumatorilor pentru anii 2013-2020

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat, pe 26 iunie, şedinţa Cabinetului de Miniştri, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În cadrul şedinţei au fost examinate subiecte care vizează domeniul social-economic şi financiar, cooperarea internaţională a Republicii Moldova, precum şi proiecte de modificare şi completare a mai multor acte normative şi legislative. Guvernul a aprobat Strategia în domeniul protecţiei consumatorilor pentru anii 2013-2020.  Documentul strategic urmăreşte reducerea volumului de produse periculoase plasate pe piaţă şi a tranzacţiilor cu risc de prejudiciu, armonizarea obiectivelor în domeniul protecţiei consumatorilor cu cele aplicate în Uniunea Europeană, precum şi soluţionarea problemelor identificate în acest domeniu.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a spus la şedinţa Guvernului că prin document se urmăreşte o abordare nouă, astfel încît consumatorul să devină un factor important în dezvoltarea economică, prin mărirea capacităţii decizionale a acestuia. “Ne propunem să valorificăm statutul consumatorului, care dictează preferinţele şi cerinţele ce trebuie respectate de antreprenori. Elementul nou al abordării cu care venim noi este tocmai să propunem un set de acţiuni pentru a consolida această calitate a consumatorului, pentru că el trebuie privit nu doar ca cineva care consumă mărfuri şi servicii, dar care influenţează dezvoltarea economică. Pentru a atinge acest obiectiv, consumatorul trebuie să fie informat şi activ”, a spus Lazăr. Potrivit Ministerului Economiei, prevederile de bază ale proiectului au scopul de a diminua posibilitatea apariţiei produselor periculoase pe piaţă şi a tranzacţiilor cu risc de prejudiciu cu cel puţin 10%, ceea ce ar putea reprezenta beneficii de cel puţin 1,3 miliarde lei pe întreaga perioada a strategiei. Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei include mai multe activităţi care vizează fiecare obiectiv inclus în document. Acestea se referă, în particular, la modificarea şi completarea cadrului legislativ, organizarea campaniilor informaţionale, acordarea consultanţei şi a asistenţei mediului de afaceri.

Tot pe 26 iunie, Cabinetul de Miniştri a aprobat un alt document strategic, Strategia de dezvoltare a managementului finanţelor publice pentru perioada 2013-2020. Obiectivul general al documentului este de a asigura alocarea eficientă a resurselor financiare publice pentru activităţi care să contribuie la creşterea economiei şi dezvoltarea Republicii Moldova şi gestiunea eficientă privind utilizarea fondurilor în toate domeniile şi sectoarele administraţiei publice.

Guvernul a decis acordarea titlului de parc industrial Societăţii pe Acţiuni „CAAN” din Străşeni, în vederea stimulării dezvoltării pe teritoriul ţării a unei reţele de parcuri industriale. Volumul investiţiilor pentru crearea şi reabilitarea infrastructurii de producţie va constitui 27 mil. euro. Crearea parcului va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice şi creşterii nivelului de industrializare a regiunii, precum şi va permite crearea a peste 800 de locuri de muncă noi. Parcul industrial privat de la Străşeni va fi al doilea parc de acest tip din RM. Viitorii rezidenţi vor desfăşura un spectru larg de activităţi: de la producerea articolelor din metal, a utilajului frigorific şi a celui pentru vinificaţie şi ambalare pînă la împachetarea şi depozitarea produselor. Accentul în activitatea parcului este pus pe utilizarea noilor tehnologii, fapt ce va conduce la fabricarea produselor de calitate, competitive pe piaţa naţională şi cea a Uniunii Europene.

În vederea conformării regulilor europene în învăţămînt, Guvernul a operat modificări şi completări la Legea învăţămîntului. Modificările în cauză vizează două aspecte. Primul aspect prevede instituirea ciclului 3 al învăţămîntului superior, şi anume studii superioare de doctorat, alături de ciclurile 1 şi 2, respectiv licenţă şi masterat. Completările presupun ca programele superioare de doctorat să fie organizate în şcoli doctorale, în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior, din sfera cercetării, precum şi în cadrul consorţiilor şi parteneriatelor naţionale şi internaţionale. Cel de-al doilea aspect ţine de asigurarea calităţii în învăţămîntul superior, prin crearea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii, o instituţie care să evalueze programele din învăţămîntul superior şi să acrediteze instituţiile.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47