CE SE FACE LA GUVERN

Eficientizarea activității liniilor telefonice pentru relații cu cetățenii

Prim-ministrul Pavel Filip a abordat, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniștri, subiectul funcționării liniilor telefonice ale autorităţilor publice subordonate Guvernului.

Pavel Filip a menţionat că odată cu lansarea Liniei telefonice a Guvernului, în legătură cu monitorizarea respectării moratoriului la controalele de stat ale agenţilor economici, au fost recepționate mai multe plîngeri din partea populației, în care reclamanţii au acuzat faptul că multe dintre liniile telefonice și numerele de telefon afișate pe site-urile instituțiilor publice nu sînt funcționale.

În acest context, Premierul a cerut ca toate instituţiile guvernamentale să asigure eficientizarea comunicării cu publicul şi actualizarea datelor de contact pe paginile oficiale, inclusiv a liniilor telefonice anticorupție. „Solicit tuturor instituțiilor publice să informeze populația despre programul de funcționare a numerelor de telefon ale instituțiilor și ale celor ce ţin de anticorupție, precum și să actualizeze datele pe site-uri, să extindă căile de informare a publicului despre oportunitățile accesării liniilor telefonice”, a spus Pavel Filip.

Linia telefonică a Guvernului a fost lansată pe 4 februarie curent cu scopul denunțării cazurilor de abuz din partea organelor de control pe perioada moratoriului.

Salariul minim în cadrul instituţiilor cu autonomie financiară a fost majorat

Cabinetul de miniştri a aprobat hotărîrea cu privire la modificarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real.

Documentul prevede creşterea, începînd cu 1 mai curent, a salariului minim în cadrul întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor cu autonomie financiară, indiferent de forma de organizare juridică, de la 1900 lei la 2100 lei. Modificarea parvine în urma majorării indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative ce vizează completarea Legii nr.335-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariile unor categorii de angajaţi ai arhivelor, care au remunerare de pînă la 1500 de lei, vor fi majorate cu 20%.

Pentru realizarea noii reglementări, vor fi alocate resurse suplimentare în suma de 128520 lei anual din bugetul de stat. Amendamentele la legea menţionată mai sus vor intra în vigoare după examinarea şi aprobarea de Parlament.

Să se investigheze neregulile în domeniul farmaceutic

În şedinţa Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre investigaţia jurnalistică efectuată de către o instituţie media din ţară, care relevă faptul că produse medicamentoase, importate în ţara noastră din Ucraina, ajung să fie comercializate la preţuri mult mai mari, precum şi schemele ilegale utilizate pe piaţa farmaceutică naţională cu implicarea funcţionarilor din cadrul instituţiilor de stat.

În acest context, Pavel Filip a solicitat ca Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne şi cel al Sănătăţii să ia act de aceste informaţii şi să verifice veridicitatea datelor respective.

„Apar multe semne de întrebare. Am solicitat Agenţiei Medicamentului informaţii preventive pe marginea acestui caz”, a afirmat Premierul Pavel Filip, menţionînd că din informaţiile pe care le deţine, unele medicamente indicate în investigaţia jurnalistică nu sînt comercializate în ţara noastră încă din 2012.

Totodată, Pavel Filip a cerut Viceprim-ministrului pe probleme sociale, Gheorghe Brega, să monitorizeze şi să asigure comunicarea între instituţii, astfel încît la finalizarea anchetei pe marginea acestui caz, toate informaţiile să fie prezentate societăţii civile.

Programul PARE 1+1 generează tot mai multe iniţiative locale

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la Conferința națională „Programul PARE 1+1: rezultate și noi provocări”. Evenimentul a avut drept scop evaluarea impactului programului asupra economiei naționale și regionale, dezvoltarea și diversificarea instrumentelor de finanţare a afacerilor.

Premierul a subliniat importanța Programului PARE 1+1, menţionînd rezultatele obţinute în cei aproape 6 ani de la lansarea acestuia cu sprijinul Uniunii Europene.

„PARE 1+1 are notorietate, credibilitate şi viitor. Timp de șase ani Programul generează tot mai multe iniţiative locale şi istorii de succes. Dezvoltarea politicilor și programelor de susținere antreprenorială, în special pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) este o prioritate absolută a Guvernului pe care îl conduc”, a spus Premierul.

Pavel Filip a menționat că programul trebuie continuat și popularizat pentru a aduce concetățenii noștri acasă nu prin declarații, dar prin acțiuni concrete, demonstrînd determinarea Guvernului pentru crearea unor condiții atractive pentru afaceri și pentru creșterea bunăstării populației.

În cadrul evenimentului, Premierul a vizitat expoziția dedicată promovării produselor și serviciilor oferite de beneficiarii Programului, la care au fost prezentate serviciile și proiectele de suport în afaceri, dar şi cele mai de succes istorii.

Pe durata proiectului au fost alocate granturi în suma totală de 128 milioane de lei, fiind susţinute financiar 717 întreprinderi, dintre care 358 create de tineri cu vîrsta de pînă la 35 de ani. Datorită acestuia au fost deschise 1336 de locuri de muncă și peste 380 de persoane au revenit în țară.

Programul “PARE 1+1”, lansat în anul 2010, este destinat lucrătorilor migranţi şi rudelor de gradul întîi ale acestora, care doresc să investească în lansarea şi dezvoltarea unei afaceri proprii, prin programe de informare și instruire în domeniul antreprenorial, dar și prin acordarea finanțării nerambursabile.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), reunind circa 100 de beneficiari ai Programului, reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, donatori, parteneri de dezvoltare.

Guvernul a operat remanieri de cadre

Guvernul l-a reconfirmat în funcția de viceministru al Afacerilor Interne pe Oleg Babin. În funcția de șef-adjunct al Oficiului teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat a fost desemnat Dumitru Muntean. Șefi adjuncți ai Oficiului teritorial Ungheni au fost numiți Nicolae Ivas și Ion Bouroș. Din funcțiile de șefi-adjuncți ai Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat au fost eliberați Olga Pașcanean (Hîncești), Larisa Croitoru (Ungheni), Victor Rusu (Ungheni).

Sursa: Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului RM