CE SE FACE LA GUVERN

Salariul mediu lunar pe economie va creşte cu 550 de lei în anul 2016

Guvernul în exercițiu a aprobat cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2016.

Potrivit hotărîrii Guvernului, în anul 2016, retribuția medie lunară pe economie va constitui 5050 de lei, în creștere cu 550 de lei comparativ cu anul curent. Estimările au fost efectuate conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2015-2018.

În anul 2015, cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost de 4500 de lei.

Fondul de Dezvoltare Durabilă va asigura continuitatea investiţiilor Programului „Compact”

Fondul de Dezvoltare Durabilă va asigura continuitatea investiţiilor Programului „Compact”. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri în exercițiu, prin aprobarea hotărîrii Guvernului cu privire la crearea Instituției publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova” (FDD).

FDD Moldova este succesorul direct al Fondului Provocările Mileniului Moldova, care a realizat mai multe proiecte investiţionale în ţara noastră, în cadrul unui program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010 – 2015. Aceste investiţii s-au axat pe două proiecte ale Programului „Compact”, avînd scopul modernizării agriculturii şi reabilitării drumurilor în Republica Moldova.

Potrivit Secretarului general al Guvernului Serghei Palihovici, FDD Moldova va asigura durabilitatea investițiilor efectuate de Corporația Provocările Mileniului.

Hotărîrea stabilește statutul noii instituții, dar și sarcinile și atribuțiile acesteia. Totodată, a fost aprobată componenţa nominală a Consiliului de Observatori al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova. Acesta este format din şase membri, Secretarul general al Guvernului Serghei Palihovici fiind președintele Consiliului.

Victimele traficului de ființe umane vor avea parte de protectie şi asistenţă mai calitativă

Executivul în exerciţiu a aprobat un Regulament-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane şi standarde minime de calitate.

Potrivit Biroului comunicare și relații cu presa al Guvernului, documentul prevede modul de instituire a serviciului, scopul, obiectivele, principiile şi modul de organizare şi funcţionare a acestuia, precum şi aprobarea a 31 standarde minime de calitate pentru serviciul vizat. Acesta are menirea să implementeze un program unic de protecţie şi asistenţă victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, conform cerinţelor internaţionale.

Potrivit Regulamentului-cadru, persoanele care solicită ajutor vor primi consiliere psihologică, juridică precum şi asistenţă de reintegrare pentru a reveni la viaţa socială şi pentru a preveni revictimizarea acestora.

Aprobarea documentului dat face parte din angajamentele asumate de către Executiv în contextul punerii în aplicare a Planului Naţional de Implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

În perioada anului 2015, în cele şase centre specializate din întreaga republică au beneficiat de asistenţă corespunzătoare circa 90 de victime ale traficului de fiinţe umane şi 228 de potenţiale victime.

Serviciile sociale în centrele de tip „Casă comunitară" vor fi prestate după standarde noi

Cabinetul de miniştri în exerciţiu a aprobat modificări la Regulamentul-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea serviciului social „Casa comunitară” şi a Standardelor minime de calitate.

Scopul regulamentului este de a crea şi de a asigura condiţii cît mai bune pentru persoanele cu nevoi speciale din cadrul centrelor sociale. Astfel, au fost extinse standardele minime de calitate, fiind incluse noi prevederi ce reglementează relaţiile dintre beneficiar şi personalul din centrele respective, dar şi cerinţele faţă de instituţiile de tip „Casa comunitară”.

Ministrul în exerciţiu al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mircea Buga, a menţionat că amendamentele respective vin să asigure implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată prin Legea nr.166 din 09.07.2010.

În Republica Moldova activează 12 Servicii sociale specializate de tip „Casa comunitară”, amplasate în 10 raioane, în care se deservesc 81 de persoane cu nevoi speciale.