CE SE FACE LA GUVERN (24 ianuarie)

Prim-ministrul Chicu a convocat prima ședință a grupului de lucru pentru monitorizarea evoluției prețurilor

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat, la ora 07.00, prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. Domnul Chicu a informat că acest grup are misiunea de a urmări prețurile la cele mai importante produse și servicii, în special la cele cu importanță socială mare.

Șeful Executivului a declarat: „E semnată dispoziția de formare a grupului de lucru sub conducerea vicepremierului Serghei Pușcuța, cu misiunea de a monitoriza evoluția prețurilor pe piață pentru grupurile de produse social importante. De asemenea vom monitoriza evoluția indicatorilor principali macroeconomici.”

Din cadrul grupului de lucru fac parte conducătorii MEI, MADRM, MSPSM, CNA, ANRE, ANSA, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat și alte structuri. Periodicitatea recomandată a ședințelor e bisăptămînală.

Domnul Chicu a început ședința cu discutarea creșterii, în luna ianuarie, a prețurilor pentru carburanți. Grupul de lucru va examina eficiența reglementărilor naționale aplicate de regulatori pentru a înțelege ce aspecte pot fi îmbunătățite, astfel încît să fie împiedicate înțelegerile de cartel și creșterea orchestrată a prețurilor.

Primul subiect abordat de premier a fost evoluția prețurilor la carburanți și a solicitat informație de la reprezentantul ANRE.

Ștefan Creangă, director ANRE, a informat prim-ministrul că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere și 710 stații de alimentare cu produse petroliere în țară. În structura vînzărilor 70.3 % e motorina, 20.8% e benzina și 8.9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Domnul Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pîrghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începînd cu 1 Ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Dl. Chicu a solicitat informații de la conducerea Consiliului Concurenței referitoare la înțelegerile de cartel identificate și sancționate.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a informat că CC are în vizor piața produselor petroliere. CC a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar pînă în prezent nu sînt. CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista.

Premierul s-a anunțat îngrijorat de eficiența activității CC, care deține o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel.

Premierul a solicitat ministrului Anatol Usatîi să prezinte o informație referitoare la progresul pe implementarea planului de acțiuni pentru resuscitarea industriei serviciilor de transport interurban de pasageri și creșterii calității și siguranței serviciilor.

Domnul Usatîi a informat că din 2013, anul din care tarifele în transport nu au fost actualizate, costul la carburanți a crescut de 3 ori. Au crescut pe lanț costurile pieselor de schimb și a serviciilor de reparație, iar salariile pe țară s-au dublat în această perioadă. Vîrsta unităților de transport antrenate în transportul interurban a crescut, iar acum pe rute circulă foarte multe unități învechite.

Industria a ajuns într-o stare precară și sînt necesare măsuri pentru a o resuscita și a încuraja investițiile în unități de transport și în șoferi profesioniști.

MEI a semnat un Plan de Acțiuni, agreat de companiile licențiate, care va determina creșterea siguranței și calității serviciilor de transport în trei etape, pînă în Septembrie 2020.

În finalul ședinței, Șeful Executivului a solicitat MEI, MF și ANRE să examineze timp de o săptămînă efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vînzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a cerut premierul.

 

Prim-ministrul Chicu a condus o ședință dedicată procesului de obținere a permiselor de conducere

Prim-ministrul Ion Chicu a condus o ședință dedicată examinării progresului în procesul de îmbunătățire a obținerii permiselor de conducere și eliminarea corupției din sistem. Dl. Chicu a început ședința solicitînd de la conducerea ASP raport despre progrese.

Directorul ASP, dna. Cunețcaia, a informat șeful Executivului despre acțiunile întreprinse pentru eliminarea actelor de corupție în procesul de înregistrare la examenul practic. Măsurile au determinat simplificarea programării și scurtarea timpului de așteptare de la 2,5 luni la 45 de zile.

Au fost identificate și alte posibilități de a îmbunătăți calitatea serviciilor și a simplifica accesul. Printre acestea - creșterea numărului de examinatori și achiziționarea mai multor mașini. ASP cooperează intens cu CNA în scopul prevenirii abordărilor de corupție și, în zilele următoare, va începe un program de instruiri anti-corupție pentru angajați.

„Vedem acțiuni imediate întreprinse, care deja dau rezultate, dar trebuie să implementăm și un plan complex, pe termen lung. În special, să ne ocupăm de calitatea instruirii candidaților în școlile auto, încît să nu admitem în trafic șoferi nepregătiți”, a menționat premierul.

Secretarul de Stat al MEI, dl. Postică, a prezentat o concepție de creștere a calității procesului de instruire în școlile auto, care presupune un set de măsuri concrete și termeni. În etapă finală, va exista un clasament al școlilor auto și al instructorilor, care va oferi candidaților posibilitatea de a alege cea mai bună școală și cel mai bun instructor, din perspectiva calității obiective a serviciilor oferite.

Directorul AGE a prezentat informația despre procesul de examinare medicală a candidaților. În acest scop, anual se cheltuie cca 70 milioane lei, iar 99.5% din aplicanți sînt apți. Acest fapt este o probă de ineficiență a procedurii.

Premierul a solicitat directorului ASP să subordoneze direct Departamentul de profil, pentru a fi conectat la evoluția lucrurilor. Dl. Chicu a cerut revizuirea cadrului legal în cazul pierderii permisului de conducere, care, în prezent, presupune trecerea repetată a tuturor etapelor de obținere a actului. Premierul a accentuat necesitatea eliminării condiției de examinare medicală pentru redobîndirea permisului.

Dl. Chicu a solicitat informație despre necesitatea preschimbării permiselor de conducere după model nou și cum pot fi simplificate procedurile. Responsabilul ASP a menționat că legislația RM nu obligă șoferii să-și actualizeze permisele de tip vechi, dar acestea nu corespund Directivelor UE, astfel șoferii întîmpină probleme în afara țării. Premierul a cerut revizuirea cadrului legal pentru simplificarea procesului de preschimbare a permiselor de tip vechi și continuarea măsurilor pe termen scurt și lung pentru eficientizarea mecanismelor de obținere a permiselor de conducere.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM