CE SE FACE IN PARLAMENT

Politica fiscal-bugetară pentru 2016, votată în lectură finală de deputați

Parlamentul a aprobat astăzi în lectură finală mai multe proiecte de legi ce sînt legate de politica bugetar-fiscală pentru anul 2016. Pentru proiecte au votat deputații din majoritatea parlamentară. Pentru a doua lectură la proiect au fost făcute 98 de pagini de amendamente.

Potrivit președintelui Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, Ștefan Creangă printre cele mai importante concepte noi sînt legate de excluderea prevederii referitoare la vinietă, excluderea unor concepții ce ține de majorarea cotei la impozitul funciar, perfecționarea conceptului de impozitare, interzicerea cesiunii în cadrul administrării fiscale.

Totodată, a fost diminuată și cota accizelor pentru mașinile hibrid - ce va favoriza să fie importate altfel de mașini.

Proiectul a fost votat pe 1 aprilie în prima lectură, iar după această inițiativă ar urma să fie votat în Parlament și legea Bugetului de stat pentru anul 2016.

 

Deputații au votat în prima lectură pentru scutirea de taxe de import a Pavolionului RM la Milano - 2015

Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege ce prevede scutirea de taxe de import a materialelor din pavilionul Republicii Moldova în cadrul Expoziției Mondiale „Milano 2015”. Deputații s-au arătat deranjați de unele aspecte ale proiectului, și s-au declarat mirați de unele echipamente, menționîd că ar trebui să fie implicat CNA-ul.

„Trebuie să-l aducem în țară pentru ca procuratura să aibă obiectul infracțiunii”, a declarat în glumă Andrian Candu.

„Mai ieftin este să se deplaseze un agent CNA în Italia”, Vladimir Țurcan.

În 2015, Republica Moldova a participat la expoziția internațională Milano Expo. Pentru prima dată țara noastră a avut propriul pavilion. În perioada 1 mai - 31 noiembrie expoziția internațională a fost vizitată de circa 20 de milioane de vizitatori, iar pavilionul țării noastre a avut 10 mii de vizitatori.

În total pentru această expoziție s-au cheltuit 47 milioane de lei din bugetul statului, dintre care circa 30 de milioane au fost cheltuiți pentru construcția pavilionului.

În prezent pavilionul Republicii Moldova a fost demontat și se decide care va fi soarta acestuia. Valoarea bunului respectiv constituie circa 22 milioane de lei (aproape 1 milion de euro), iar conform unor estimări ale Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) transportarea acestuia va costa circa 731mii de lei.

 

„Pachetul de integritate”, votat de Parlament în a doua lectură

Legile cu privire la Centrul Național de Integritate, cu privire la declararea averilor și intereselor persoanale dar și modificarea unei serii de acte legislative au fost votate astăzi în a doua lectură și finală de către Parlament. Cele trei legi au primit cîte 77, 76 și 78 de voturiDocumentul a fost votat pe 25 februarie în prima lectură de legislativ, asta după ce mai bine de un an documentele „s-au prăfuit” pe rafturile birocrației moldovenești, fiind votate în cadrul Guvernului abia după ce PLDM-ul a plecat de la Guvernare.

Dezbaterile în a doua lectură au durat mai bine de 40 de minute, iar asta datorită faptului că deputatul PSRM, Vasile Bolea a ținut să citească mai bine de 15 amendamente car ele-a formulat în timpul dezbaterilor.

Proiectul Legii cu privire la CNI are cinci capitole și reglementează modul de organizare și funcționare a CNI, explică împuternicirile comisiei și procedura de control al averilor și intereselor personale. Potrivit documentului votat, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.

Noua structură va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte care vor fi numiți direct de către șeful statului, acțiune întreprinsă anterior de parlamentari. Aceștia vor avea un mandat de 5 ani, iar mandatul va putea fi reînnoit doar o dată. În felul acesta, statul își propune să excludă influența legislativului sau executivului în procesul de numire a conducerii CNI.

De asemenea, va fi instituită și funcția de inspector de integritate, care va fi responsabil de controlul averilor și intereselor personale. Persoana va avea un statut special, iar în cadrul CNI-ului reformat vor munci 30 de asemenea funcționari.

Amintim că în luna iunie 2015, la ședința Guvernului, premierul Chiril Gaburici a cerut ca fiecare ministru să voteze pentru acest pachet, însă doar nouă miniștri au susținut inițiativa. Mai tîrziu, în luna septembrie 2015, atît președintele Parlamentului, Andrian Candu, cît și premierul de atunci Valeriu Streleț, au promis că vor reforma instituția, dar intenția nu a fost după pînă la capăt.

Sursa: Agora.md