Capul unei retele de coruptie pentru admiterea la universitati americane a fost condamnat la trei ani si jumatate de puscarie
„Creierul” unei reţele de corupţie prin care era facilitată admiterea la universităţi americane prestigioase a fost condamnat, Miercuri, la trei ani şi jumătate de închisoare la Boston, într-un caz care a afectat inclusiv mai multe familii bogate şi celebre din SUA, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.
William „Rick” Singer, care a pledat „vinovat” în 2019 şi a cooperat cu Justiţia, este considerat artizanul vastei fraude care a durat circa zece ani şi pentru care au fost deja condamnaţi peste 50 de părinţi, antrenori sportivi universitari şi alţi complici.
Între aceştia se numără actriţa Lori Loughlin, care a efectuat în 2020 două luni de închisoare, după ce a plătit împreună cu soţul ei 500.000 de dolari pentru a asigura admiterea celor două fiice ale lor la University of South California.
La rîndul ei, vedeta serialului „Desperate Housewives” Felicity Huffman a petrecut 11 zile în spatele gratiilor în 2019, după ce s-a stabilit că a plătit 15.000 de dolari pentru falsificarea testelor de admitere la universitate a fiicei sale mari.
Scandalul, care a scos la iveală inegalităţile din sistemul universitar american, a izbucnit în Martie 2019, cînd Rick Singer, fost director al unei societăţi care asigura pregătire pentru examene, a recunoscut că a creat un sistem de corupţie ce cuprindea de la „trişarea” testelor de admitere pînă la mituirea de antrenori sportivi universitari, cu scopul de a garanta accesul unor copii proveniţi din familii înstărite la universităţi de prestigiu, foarte costisitoare şi foarte selective, cum sunt Yale, Stanford, Georgetown sau UCLA.
Rick Singer a fost condamnat şi la restituirea a peste 10 milioane de dolari către Fiscul american, la confiscarea de active în valoare de peste 5,3 milioane de dolari şi la confiscarea sumei de circa 3,4 milioane de dolari, potrivit biroului procurorului federal din statul Massachusetts.
Singer a încasat circa 25 de milioane de dolari în cadrul acestei fraude şi a dat mită în sumă totală de circa 7 milioane de dolari unor antrenori universitari sau supervizori de examene, au stabilit procurorii.