BNM INTERVINE PE PIATA VALUTARA, DIN CAUZA EXCESULUI DE VALUTA
Regulatorul a început să cumpere valută de pe piața internă. Unii experți au prezis acest lucru în situația cînd se atestă o reducere a inflației, pe parcursul ultimelor luni.
Potrivit informaţiilor privind evoluţia activelor oficiale de rezervă în martie 2016, BNM a efectuat intervenţii pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 11 milioane dolari.
Regulatorul a explicat aceste acțiuni prin exces de valută de pe piața internă. „Procurările de valută pe piața valutară internă se efectuează in scopul majorării rezervelor valutare, in condițiile unui exces de valută pe piață”, remarcă BNM.
Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache a prognozat anterior aceste acțiuni ale BNM. „Este o situație clasică pentru țara noastră, ca în perioada sărbătorilor are loc o reducere a inflației, precum și a cursului pentru valutele principale.
Una din modalități pentru atenuarea aceste evoluții este cumpărarea valutei. Astfel, începînd cu 4 aprilie 2016, Banca Națională a cumpărat aproximativ 30 milioane de dolari”, afirmă expertul economic.
El mai spune că „decizia ANRE de a micșora tariful la energia electrică și modificarea metodologiei de calcul al prețului la produsele petroliere au o contribuție asupra scăderii inflației. Vreau să atenționez că acest lucru nu se datorează măsurilor întreprinse de Guvern, ci factorilor externi. Ei nu au influențat scăderea prețului la petrol pe piața internațională și au un noroc enorm de mare că el este cotat în jurul cifrei de 40 de dolari”.
Expertul economic remarcă faptul că intervențiile pe piața valutară trebuie să fie foarte raționale și echilibrate. „Dacă ei vor exagera cu intervenția, atunci pot fi create dezechilibre, care vor face ca valuta să crească prea mult. În cazul cînd se va păstra un echilibru, iar moneda națională se va menține în coridorul 19,75-20,15 lei față de dolar, atunci va fi o situație confortabilă pentru Ministerul Finanțelor. Dacă leul s-ar aprecia se va exercita efect negativ asupra intrărilor în buget, adică acestea se vor diminua”, explică Sveatoslav Mihalache.
Amintim că BNM redus pe 31 martie cu 2% rata de bază, ca urmare a reducerii ratei anuale a inflaţiei pentru luna februarie 2016 pînă la nivelul de 10.3% sau cu 3.1% inferior celui din luna precedentă.
Sursa: agora.md