BNM A DAT ASIGURARI CA CELE TREI BANCI AFLATE SUB ADMINISTRARE SPECIALA FUNCTIONEAZA IN REGIM NORMAL
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a difuzat un comunicat în care dă asigurări că cele trei bănci aflate sub administrarea specială a BNM, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, funcţionează în regim normal şi îşi onorează în continuare obligaţiunile faţă de clienţi”.
BNM încearcă astfel să calmeze spiritele după ce unii experţi au afirmat că cele trei bănci se află în prag de faliment, iar oficiali au declarat că acestea ar trebui să fie lichidate. Creditul acordat de banca centrală acestor trei bănci „reprezintă un volum suficient de lichidităţi care permite rambursarea deplină a depozitelor persoanelor fizice şi ale celor juridice”, se mai spune în comunicat.
Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank nu se confruntă cu probleme legate de lichidităţi, iar deponenţii au acces liber la mijloacele lor băneşti, pe care le pot ridica la necesitate, mai notează BNM.
Potrivit raportului companiei britanice Kroll, făcut public la începutul săptămînii trecute, la 30 noiembrie 2014, atunci cînd BNM a impus administraţie specială la cele trei bănci, datoriile acestora ajungeau la un total de 18 miliarde de lei. Conform estimărilor recente ale BNM, au fost fraudate 13,3 miliarde de lei. Dorin Drăguţanu a declarat în şedinţa Parlamentului că aceasta este suma brută, pierderile imediate, iar după vînzarea gajurilor se estimează că pierderile vor fi de circa 9 miliarde de lei, care în euro ar constitui circa 450 de milioane.
„Credite neperformante au fost acordate de BEM cam în permanenţă. Dacă la Unibank şi la Banca Socială performanţa era cît de cît bună, atunci la BEM din 2007 profiturile au scăzut încontinuu semnificativ. Credite neperformante au fost acordate şi înainte de 2009, şi în perioada 2009 – 2013, şi după 2013”, a comunicat guvernatorul. În prezent cele trei bănci nu mai acordă credite, nu mai fac investiţii, doar asigură deservirea clienţilor.
Pînă la sfîrşitul lunii mai-începutul lui iunie se preconizează să fie finalizat concursul de selectare a companiei care va continua investigaţia începută de Kroll la cele trei bănci aflate sub administrare specială. La cea de-a doua fază a investigaţiei urmează să fie identificate fondurile şi activele deturnate şi începute procedurile legale în ţara în care au fost identificate de asigurare a acestor active şi ulterior de recuperare a lor.