BANI RĂI NU EXISTĂ

Depinde cum îi foloseşti

Fiecare dintre noi are părerea sa despre bani. Cine are dreptate şi cine greşeşte? Potrivit Money.ro, cu referinţă la Forbes.com, doi experţi financiari au analizat şase cele mai des întîlnite convingeri despre bani. Aşa că oricine are posibilitatea să le compare pe ale sale cu acestea, după care să decidă dacă gîndeşte corect sau face să-şi modifice propriile viziuni în ce priveşte banul.

1. Cu cît cîştig mai mulţi bani, cu atît voi fi mai fericit. Primul lucru punctat de experţi a fost faptul că suma de bani pe care o primeşti lunar nu este mereu corelată cu suma de bani pe care o ai. „Uneori, oamenii care cîştigă foarte mulţi bani în acelaşi timp cheltuiesc foarte mulţi bani. Pe măsură ce le creşte salariul, la fel se întîmplă şi cu standardul de viaţă”, spune Brad Klontz, planificator financiar certificat, co-autor al lucrării „Mintea deasupra banilor”. Potrivit acestuia, contează mult mai mult modul în care îţi gestionezi banii. Iar cercetările arată că mai mulţi bani nu echivalează neapărat cu un grad mai mare de fericire. Studiile arată că un salariu de 75.000 de dolari SUA pe an reprezintă pentru multe persoane nivelul de la care s-ar simţi mulţumite. „După ce atingi acest nivel, creşterea veniturilor nu îţi va îmbunătăţi substanţial calitatea vieţii”, afirmă Susan Bradley, planificator financiar certificat.

2. Prioritatea mea financiară sînt copiii. Desigur, ca părinte, trebuie să vă asiguraţi că cei mici sînt bine îmbrăcaţi, bine hrăniţi şi au un trai confortabil. Însă, atunci cînd vine vorba despre scopurile financiare mari, cum ar fi a economisi pentru pensie versus pentru facultatea copiilor, lucrurile nu mai stau la fel. „Trebuie să ai grijă mai întîi de propria persoană, pentru a putea avea grijă de copii”, susţine Klontz. Altfel spus, există credite pentru finanţarea studiilor, însă nu există credite pentru pensie. Dacă nu pui suficienţi bani deoparte în tinereţe, rişti să pui o presiune financiară mare asupra copiilor la bătrâneţe. Aceeaşi logică se aplică atunci cînd copiii îţi doresc lucruri materiale pe care nu ţi le poţi permite, precum haine de firmă sau petreceri scumpe cu ocazia zilelor de naştere.

3. Să ai datorii este întotdeauna rău. Desigur, sînt o sumedenie de datorii „rele”. În special, este vorba de banii pe care îi împrumuţi pentru a plăti pentru orice care nu reprezintă active care îşi cresc valoarea. Cel mai bun exemplu sînt cardurile de credit: „Dacă nu-ţi plăteşti rata la cardul de credit în fiecare lună, rişti să cazi într-o capcană teribilă”, avertizează Klontz. Un alt exemplu de datorie „rea” este creditul pentru cumpărarea unui autoturism. După achiziţie, valoarea maşinii scade. Cu toate acestea, există şi datorii bune. Este vorba despre banii pe care îi împrumuţi pentru a plăti pentru un activ valoare căruia creşte în timp. „Dacă achiţi ratele pentru un credit de studii, care te ajută să primeşti o educaţie bună, să te angajezi la compania dorită şi să ai un salariu bine plătit, este o investiţie care îşi merită banii”, consideră Klontz. Un alt exemplu de datorii bune sînt proprietăţile. Dacă îţi menţii investiţia într-o locuinţă pentru o anumită perioadă de timp, este foarte probabil că vei obţine, la vînzare, o sumă mai mare de bani, care să acopere şi dobînzile la creditul bancar.

4. Trebuie să-mi amîn obiectivele pînă în momentul în care mi le voi permite (a avea copii, a-mi continua studiile etc.). Acest lucru depinde de situaţia financiară personală a fiecăruia. „Dacă ai probleme pînă şi cu plata chiriei sau dacă nu ai o asigurare de sănătate, atunci o decizie inteligentă este să mai aştepţi cu copiii”, spune specialistul în finanţele personale Brad Klontz. Dar, în general, trebuie să economiseşti pe termen lung pentru obiectivele financiare astfel încît să reuşeşti să-ţi creezi viaţa pe care ţi-o doreşti fără să fii luat prin surprindere de costul acesteia. Experţii de la LearnVest le recomandă clienţilor să înceapă să pună bani deoparte într-un fond de urgenţă şi în mai multe alte conturi, separat pentru fiecare obiectiv.

5. Niciodată să nu închiriezi ceva ce poţi cumpăra. Această atitudine face parte din „Visul American”, însă „achiziţia unei case nu trebuie să fie o decizie romantică – trebuie să fie o decizie financiară”, afirmă Klontz. În primul rînd, trebuie să te gîndeşti dacă vei locui în acelaşi oraş în următorii cîţiva ani. Dacă răspunsul este nu, nu are rost să te gîndeşti deocamdată să-ţi cumperi o locuinţă. Odată cu achiziţia unei locuinţe vin o sumedenie de costuri suplimentare cum ar fi impozitul pe locuinţă, asigurarea, eventualele renovări. De fapt, cea mai mare greşeală pe care o poate face cineva nu este să-şi cumpere o casă, ci să-şi cumpere o casă mult peste bugetul pe care şi-l permite.

6. Banii sînt sursa tuturor relelor. Oamenii trebuie să înţeleagă că acest model de gîndire le dăunează foarte mult potenţialului succes financiar. „Este o credinţă care ne limitează”, spune Bradley. Adevărul este că banii în sine nu sînt buni sau răi. Contează ceea ce faci cu ei. Cu siguranţă, poţi numi cîţiva oameni bogaţi şi corupţi. Însă, la fel, poţi da exemple de oameni bogaţi şi morali, dar şi de oameni săraci şi corupţi. „Unele persoane consideră că oamenii bogaţi sînt lacomi şi imorali”, adaugă Klontz. „În consecinţă, ei pot alege subconştient un model de carieră care nu duce la bogăţie, pentru a nu fi priviţi astfel. Am văzut ce se întîmplă cu cîştigătorii la loterie: devin anxioşi şi nu se simt confortabil deţinînd mulţi bani. Deci, banii ţin de alegerea fiecăruia. Fie poţi să-i foloseşti pentru a-ţi atinge obiectivele, fie poţi aduna o sumă mare într-un cont astfel încît să nu mai fie nevoie să-ţi mai faci griji, să donezi cauzelor în care crezi sau să-i laşi moştenire nepoţilor tăi.

Material redactat de Vlad LOGHIN

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31