Asta-i bună, dar nu pentru bezmeticii rusofili!

Poți să te naști rus, francez ori american, dar tîmpenia agresivă îți aparține!

Mihai CONȚIU

De la greci, am moștenit, ca să zic așa, democrația, de la Imperiul Roman – Dreptul Roman și alte minunății, iar de la ruși comunismul, teroarea, suferința, deportările și tot felul de atrocități ascunse sub umanismul unora ca Dostoievski, Esenin, Pușkin (care-i disprețuia profund pe moldoveni), Cehov, Rahmaninov (despre care istoricii spună că a fost un fel de rus, fiind un descendent al lui Ștefan cel Mare), Tolstoi etc.

Vă propun să ne amintim că ”însuși Vladimir Putin”, adresîndu-se întregi națiuni ruse și conlocuitorii acesteia, a spus că ”absolut toți cei care vor să trăiască în Federația Rusă trebuie să cunoască limba rusă”. Astfel, cele rostite de către el, ar trebui să fie o conduită pentru orișicare venetic pripășit într-o Țară oarecare, căreia trebuie să-i cunoască limba spre a se integra acolo. Asta e absolut normal, dar nu și pentru rușii pribegi!

Etnicii ruși din Republica Moldova habar nu au că, la origini, strămutarea lor decisă de cei de la Moscova aici nu are nimic de-a face cu umanismul, ci doar cu cinismul politic. În mod normal, ei ar trebui să urască Moscova pentru ceea ce le-a făcut. Personal, cunosc cazul a două vecine, surori, trimise, de fapt deportate, la Chișinău în calitate de ”specialiste”. Ambele au murit. Nu aveau nici o rudă de care să-și amintească sau care să știe că ele au existat vreodată. Asta-i ”memoria” pe care o cultivă rușii propriilor cetățeni și, mai ales, a celor pe care-i ocupă, cotropesc și-i deportează în ”abisul lor siberian”, așa cum procedează acum cu copii ucraineni!

Acum, însă, propun să revenim la spusele lui Putin! Recent, un taximetrist de etnie rusă era teribil de mirat că trăiesc în Republica Moldova și nu cunosc limba rusă. Înțelegeți cîtă dramă națională a identității moldovenilor stă în spatele celor amintite? Repet iarăși: dacă nu cunoști limba rusă în Republica Moldova, nu ai șansa să te angajezi undeva, însă dacă știi limba rusă fără să cunoști limba română/moldovenească – poți fi chiar și deputat!

Recent, am citit o știre potrivit căreia ”italienii care utilizează cuvinte englezești și cuvinte împrumutate din alte limbi în corespondența oficială riscă o amendă de pînă la 100.000 de euro, conform unei propuneri legislative înaintate de partidul Fratelli d’Italia al premierului Giorgia Meloni”.

Prin urmare, de ce să nu fie elaborată o astfel de lege și în Republica Moldova, cu referire nu doar la limba engleză, ci, mai cu seamă, la limba rusă? Privitor la limba engleză, acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru România.

În cazul dat, actualii guvernați n-ar fi acuzați de nimeni, cu excepția rusofililor agresivi, că îl copiază pe Putin. Numai învățarea obligatorie a limbii române/moldovenești ne poate arăta dacă etnicii ruși de aici sunt rău-voitori, incapabili ori recunoscători Statului ai cărui cetățeni sunt!

P. s. De ce nimeni nu-i trage la răspundere compensatorie pe absolut toți profesorii de limbă română care au predat și predau limba română în școlile cu predare în limba rusă, ai căror elevi primesc note de trecere fără să cunoască ”o boabă de română”?