"Asistenţa financiară a UE pentru Ucraina este mult mai mare decît orice Plan Marshall”

De la declanşarea de către Rusia a invaziei sale pe scară largă împotriva Ucrainei, la 24 Februarie 2022, ajutorul american pentru Ucraina s-a ridicat la 76 de miliarde de dolari, în timp ce contribuţia combinată a altor state membre şi partenere, precum şi cea a UE în ansamblul său a depăşit 100 de miliarde de euro, amintea recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Un sprijin "uriaş", consideră şi preşedinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, care depăşeşte Planul Marshall. Un sprijin despre care Occidentul spune că nu va scădea şi că va continua să fie acordat Ucrainei "atît timp cît este nevoie", în pofida faptului că unele voci atrag atenţia cu privire la apariţia unei "oboseli" a Vestului faţă de războiul din Ucraina.

"Asistenţa financiară a UE este mult mai mare în termeni reali decît orice Plan Marshall după cel de-Al Doilea Război Mondial în ceea ce priveşte procentul de sprijin din PIB", declara franţuzoaica Renaud-Basso pentru Politico, o referire la planul major de investiţii asociat cu fostul secretar de stat american George Marshall pentru a sprijini reconstrucţia a 16 ţări, în principal în Europa de Vest, la sfîrşitul anilor 1940.

Statele Unite au jucat un rol cheie prin ajutoarele oferite Ucrainei în doi ani de război de agresiune al Rusiei, care a provocat o gravă criză umanitară, politică şi de securitate în Europa. În această situaţie, SUA au fost unul dintre principalii aliaţi ai Ucrainei, oferindu-i ajutor în diverse domenii.

Alţi aliaţi, inclusiv cei mai mulţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ai Uniunii Europene (UE), au oferit, de asemenea, pachete importante de ajutor Ucrainei. Cu toate acestea, asistenţa americană a fost crucială pentru ca Ucraina să reziste agresiunii Rusiei, o ţară cu una dintre cele mai mari economii din lume, potrivit postului Vocea Americii.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a deblocat în total peste 76 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă acordată Ucrainei între 24 Februarie 2022 şi 7 Decembrie 2023, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania. Această cifră este o estimare şi nu include toate cheltuielile SUA legate de război, cum ar fi ajutorul pentru aliaţi.

În domeniul ajutorului militar, Statele Unite se remarcă drept principalul furnizor al Ucrainei, contribuind cu peste 47 de miliarde de dolari pînă la sfîrşitul anului 2023. O cifră care depăşeşte suma cumulată a contribuţiilor făcute de Germania, Regatul Unit, Norvegia şi Danemarca, principalele ţări donatoare pentru Ucraina, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Pînă în prezent, echipamente militare în valoare de aproximativ 23,6 miliarde de dolari au fost retrase din depozitele existente şi aproape 19 miliarde de dolari au luat forma contractelor militare pe termen lung, potrivit Associated Press. Acest ajutor include echipamente precum sisteme de artilerie, vehicule blindate, elicoptere, avioane fără pilot, radare, rachete antitanc şi sisteme de apărare aeriană.

Mulţi analişti au descris poziţia Administraţiei Biden cu privire la livrarea de arme către Ucraina drept "prudentă", într-o anumită măsură. Totuşi, într-un bilanţ de doi ani de război, s-a observat o creştere a nivelului de sofisticare a armelor pe care Statele Unite le-au trimis în Ucraina, începînd cu rachetele portabile Stinger şi Javelin, concepute pentru a doborî avioanele şi tancurile inamice, şi continuînd cu sistemele HIMARS şi Patriot.