ANGELA MERKEL SE PRONUNŢĂ ÎMPOTRIVA RECUNOAŞTERII UNILATERALE A PALESTINEI CA STAT

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri ideea ca Germania să recunoască unilateral Palestina ca stat, precizînd că palestinienii și israelienii își pot soluționa disputa îndelungată numai prin negocieri, informează Reuters.

Obiectivul trebuie să fie acela ca ambele părți să fie de acord cu o soluție bazată pe coexistența a două state — unul israelian și unul palestinian, a spus Merkel într-o conferință de presă la Berlin, după întrevederea sa cu premierul belgian Charles Michel.

««De aceea, din punctul meu de vedere, o recunoaștere unilaterală a statului palestinian nu ne-ar face să avansăm pe calea unei soluții bazate pe coexistența a două state»«, a explicat șefa cabinetului german.

La rîndul său, premierul Charles Michel a afirmat că Belgia este în general favorabilă recunoașterii Palestinei ca stat. ««Dar întrebarea este cînd e momentul potrivit»«, a adăugat oficialul belgian, care a subliniat nevoia unei poziții comune a statelor Uniunii Europene în acest dosar.

Suedia a recunoscut Palestina ca stat la sfîrșitul lui octombrie. Această recunoaștere, prima din partea unei țări mari din Europa Occidentală, a fost salutată de președintele palestinian Mahmoud Abbas, care o consideră ««curajoasă și istoric㻫, în timp ce Israelul a calificat-o drept o decizie ««nefericit㻫 și și-a rechemat ambasadorul de la Stockholm.

Potrivit Autorității Naționale Palestiniene, circa 135 de țări au recunoscut deja Palestina. În afară de Suedia, alte șapte țări membre actuale ale UE (Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta și Cipru) au recunoscut statul palestinian, înainte de aderarea lor la Uniune.

La rîndul său, Adunarea Națională a Franței va vota la 28 noiembrie o propunere a deputaților socialiști majoritari, care «invită» Parisul să recunoască Statul Palestina. Acest vot, unul exclusiv simbolic, va avea loc înaintea celui prevăzut să aibă loc în Senatul francez la 11 decembrie.

Și deputații britanici s-au pronunțat luna trecută, tot simbolic, în vederea recunoașterii statului palestinian, printr-o moțiune adresată guvernului de la Londra.

Sursa: Agerpres